Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt 2009 bli början på slutet för högern

Annons

I morgon försvinner ytterligare en bit av detta omtalade välfärdssamhälle som Pär Nuder åkt världen runt och föreläst om och som välrenommerade forskare valt att djupstudera. I morgon har det nämligen gått sex månader sedan regeringens nya sjukförsäkringsregler trädde i kraft. Det nya regelverket innebär att de som har varit sjukskrivna minst ett halvår ska få sin arbetsförmåga prövade mot hela arbetsmarknaden. Sjuka som då anses ha möjlighet att ta ett annat arbete kommer få delar av eller hela sin sjukpenning indragen. Gott nytt år!

Försäkringskassans statistik berättar att 76 000 personer befinner sig i riskzonen.

Friska människor ska arbeta, något alternativ till denna självklarhet existerar icke. Problemet i dag är att det inte ens finns tillräckligt med jobb för alla fullt friska – sedan tidig höst har 5 000 personer varslats om uppsägning, varje vecka! Vilka jobb ska de nästan friska välja? Regeringen beter sig inte bara cyniskt, den är också blind; man agerar som att arbetsmarknaden vore ett smörgåsbord där löntagarna kan välja och vraka bland anställningarna.

Så Sven Otto Littorin, för en gångs skull har du rätt. 2009 kommer att bli ett riktigt skitår – det är du och dina regeringskompisar de yttersta garanterna för.

I samtal med läsare och politiska intresserade har jag har noterat en skepsis inför det rödgröna samarbetet. En del reser frågetecken kring Mona Sahlins ledaregenskaper, andra ifrågasätter om miljöpartiets hjärta verkligen är placerat till vänster.

Själv kommer jag att vara orolig över den rödgröna alliansen ända tills valsegern är borgad. Det är fortfarande långt kvar till något som ens kan liknas vid ett valmanifest. Massvis med politik återstår att bli formaliserad. När den gemensamma politiken nu ska gå från korta pressmeddelanden till hårda puckar måste den utgå från borgerlighetens skarpa omdaning av samhället. Ty politik handlar inte bara om lagstiftning och åtgärder utan om mer abstrakta ting som människosyn, språk, normer och värderingar.

Vad är en sjukskriven eller arbetslös värd i samhällets ögon, vad betyder en säker arbetsmiljö, hur ser en dräglig bostadsstandard ut? Vad betyder solidaritet år 2009? Här krävs trovärdiga svar från de rödgröna.

Under decennier har socialdemokratin haft makten över den politiska dagordningen. Nu är rollerna ombytta, och man blir verkligt rädd för hur fort högerns propaganda-apparat lyckats bryta ned tilltron på detta vårt gemensamma projekt.

Det finns inget riksdagsval inplanerat 2009, men låt det nya året bli början på slutet för den borgerliga ideologins drängar!

Mer läsning

Annons