Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lappkastet med fritidsgårdarna

Tunga sparkrav lägger nästa år sordin på många kommunala budgetar.

Annons

Eftersom direktörerna på Lehman Brothers gjort sig oanträffbara faller lotten på lokala politiker att försvara och förklara varför lärare fockas, förskolegrupper sväller och fritidsgårdar måste stänga. För så är det, finanskrisen började inte på Fiskalvägen i Svenstavik utan på Wall Street i New York. Vi lever i efterdyningarna av det svåraste ekonomiska bakslaget sedan 30-talet och ytterst är det medborgare och kommunpolitiker som har att städa upp skiten.

Finansiella härdsmältor är, som ledarsidan tidigare påpekat, inte bankpalats som faller utan fritidsgårdar som bommar. Det är i botten av näringskedjan som krisens verkningar blir som mest konkreta och smärtsamma.

I statsbudgeten för 2010 är miljardbelopp reserverade i händelse av att banksektorn skulle behöva akuta stimulanser. Till fritidsgårdarna på Körfältet och Torvalla kommer däremot inte Riksgäldens Bo Lundgren med några kreditgarantier. I stället blir det kommunpolitikernas uppgift att välja ut vilka verksamheter som ska skickas till slakt.

I Östersund har ungdomar och föräldrar protesterat högljutt mot den rödgröna majoritetens förslag att stänga fyra fritidsgårdar. Protestlistor har överlämnats till ansvariga politiker. Polis och fältarbetarpersonal har betonat fritidsgårdarnas betydelse för att tidigt knyta kontakter med ungdomarna. Men trots ansträngningarna syntes beslutet ligga fast.

Men så meddelar Socialdemokraterna att man på måndagskvällen och i elfte timmen – två dagar innan den definitiva dödsdomen ska skrivas ut – ändrat sig och tänker verka för att behålla de nedläggningshotade fritidsgårdarna. Egentligen borde man väl utbrista ”jippi!”, men den första reaktionen blir i stället: Varför dröjde det så länge? ”Bra fråga”, lyder det mindre informativa svaret från Björn Sandal (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Processen med att avveckla de utpekade fritidsgårdarna är långt framskriden. Mbl-förhandlingar med berörd personal har genomförts. I lördags arrangerades en avskedsfest inför stängningen av Dragonen på Körfältet och vid Parkskolan är förberedelserna i full gång för att dra igång den verksamhet som var tänkt att ersätta Dragonen och Morénska villan.

Var det trycket från allmänheten som fick S-politikerna att överpröva sitt gamla beslut? Socialdemokrater ska inte behöva mötas av demonstrationsplakat för att övertygas om det riktiga i att så långt det är möjligt skydda fritidsgårdar. Denna verksamhet ska alltid vara en prioriterad budgetpost.

Annons