Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna Afghanistan!

/

Annons

Västmakterna kommer inte att vinna kriget i Afghanistan med konventionella medel, det vill säga militärt våld. Parterna måste lämna slagfältet och samlas i förhandlingar.

Den USA-ledda alliansens utdragna krig syftar till att röja undan alla spår av den gamla talibanregimen. Det är ett projekt till synes dömt att misslyckas.

Under 2008 dödades 270 utländska soldater i strider med inhemska krigare, de största förlusterna sedan invasionen inleddes 2001. Hur många civila som dödats under det föregående året är svårt att uppskatta, tveklöst handlar det om betydligt fler än 270. Bland andra Röda korset har kritiserat den stora andelen civila dödsoffer.

Men det handlar inte bara om vad som sker i Afghanistan i detta nu. Följdverkningarna av kriget kommer att plåga civilbefolkningen under överskådlig tid; barn kan inte gå i skola eftersom bomber ödelagt skollokalen, möjligheterna att bygga upp en normal ekonomi genom handel och produktion omöjliggörs.

Vad leder detta till? Precis det som västmakterna försöker att utplåna: extremism och terrorism.

Att svensk trupp sluter upp bakom den amerikanska krigsplanen är en skam och står i bjärt kontrast till vår långa tradition av fredsbefrämjande.

Hur kan en majoritet av Sveriges riksdag acceptera att fler bomber faller över Afghanistans civilbefolkning? Nej, det går inte att ursäkta vårt deltagande med att vi krigar med andra intentioner. Sverige planerar och opererar de facto sida vid sida med Natotrupp.

Sverige, USA och Storbritannien planerar nu för utökade krigsinsatser i Afghanistan. Vi kanske inte kan påverka amerikanska och brittiska politikers agenda, men det är vi, medborgarna, som ytterst bestämmer Sveriges vägval.

Bara ett år återstår till valår, det betyder att våra folkvalda blir extra känsliga för påtryckningar – vi måste utnyttja den möjligheten!

Mer läsning

Annons