Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuba närmar sig världen

Annons

Kuba är inte en diktatur av nordkoreanskt snitt, men likväl en diktatur och kommer förmodligen så förbli så länge bröderna Castro styr och ställer på ön. Tillsammans med Kina toppar Kuba exempelvis listan över länder som håller flest journalister fängslade. Bland andra Amnesty International har uppmärksammat att oppositionella och journalister som vågar tala klarspråk om den repressiva regimen förutom fängelse riskerar förföljelse och andra former av trakasserier.

Olika länder har valt olika sätt att förhålla sig till Kuba. Under några år hade EU sanktioner mot det lilla ölandet, men dessa hävdes förra året med motiveringen att förbättringar hade skett i förhållande till de mänskliga rättigheterna. USA har annars varit det land som gått i bräschen för den tuffa sanktions- och isolationspolitiken. President Bush skärpte till och med reglerna för hur stora penningsummor som exilkubaner i USA har rätt skicka hem till sina landsmän.

Helt klart är att Kuba, eller snarare det kubanska folket, lidit av sanktionspolitiken. Och några tecken på att påtryckningsmetoderna har försvagat familjen Castros ställning märks inte heller.

Är det något som har kännetecknat Barack Obama så är det hans pragmatiska hållning i frågor där tidigare presidenter genom sin styvnackade hållning snarast gjort mer skada än nytta. Den nya hållningen mot Iran är ett exempel på Obamas omprövning, Kuba är ett annat. Nyligen bestämde Obama att lätta på den amerikanska blockaden; det ska bland annat bli enklare för kubaner bosatta i USA att besöka hemlandet.

Unga kubaner, de som i framtiden förhoppningsvis ska leda landet mot demokrati och välstånd, behöver omvärldens stöd: vi måste utvidga kontakterna med Kubas demokratirörelse, inte lämna den åt sitt eget öde. Därför måste isoleringen brytas. Obamas beslut är ett steg på rätt väg.

Mer läsning

Annons