Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv ett skydd vid arbetslöshet

Försvara inte systemen utan människorna och människornas intressen, brukar det heta när sossar ska diskutera förändringar, vare sig de uppkommer av ändringar i verkligheten eller av medborgarnas ändrade önskningar.

Annons

Men inte sällan känns det klokt att samtidigt säga att de system som byggts upp ofta varit ändamålsenliga. Om inte annat ser man värdet av systemen, när det börjar rivas i dem.

De borgerliga har sålunda genom ändringar i arbetslöshetsförsäkringen och de kraftigt fördyrade avgifterna fått en halv miljon att lämna a-kassorna.

Därigenom ställdes inte bara många enskilda inför stora svårigheter när krisen sen slog till. Det blir rent av svårt att på sikt finansiera en frivillig a-kassa enligt dagens modell. Regeringen försöker nu, genom lindrade medlemsvillkor, febrilt se till att fler tar sig in i a-kassorna innan de kastas ur sjukförsäkringen. Däremot har de gett upp tanken på en obligatorisk försäkring. En extra skattekolumn och en ny statlig myndighet är inget Reinfeldt vill gå till val på.

Fast andra inom borgerligheten har inte glömt den tanken. Det påstås till och med, som ett argument för ett obligatorium där staten tar över a-kassorna, att staten redan betalar 90 procent av a-kassan. Melker Ödebrink från A-kassornas samorganisation kunde i går berätta för mig att det är fel.

Medlemmarna i a-kassan står nu, direkt via avgifter för 45–55 procent av totalkostnaden, resten betalas via en arbetsgivaravgift där löneutrymme avståtts i tidigare löneförhandlingar. Och det hela beräknas gå med vinst även detta krisår. Det handlar om en försäkring inte om det de borgerlig med förakt kallar bidrag.

Fast redan de borgerligas omfördelning av kostnaderna från arbetsgivaravgifter till kraftigt höjda a-kasseavgifter, främst för lågavlönade, har alltså redan försvårat framtiden för dagens föreningsstyrda system. Det borgerliga styret förändrar förutsättningar till det sämre på många områden.

Annons