Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetens är vad som krävs

/

Krisen är inte svensktillverkad. Det betyder inte att det därför går att underskatta den. I USA – krisens stamort på jorden – tar man i rejält. I Sverige gör regeringen vad man trodde behövdes innan krisen bröt ut. Det kommer att straffa sig.

Annons

Det borgerliga teoribygget på arbetsmarknadens område testas verkligen i krisen. Varslen antar rekordproportioner och sju av tio varslade arbetare sägs nu upp. För tjänstemännen är siffran fem av tio.

Det stora problemet är att de borgerliga inte reagerat ännu. Visserligen återinförs en del åtgärder som de tidigare avfärdat som socialdemokratiska. Men allt görs i för liten skala.

Jobbcoacher är mantrat för dagen. Arbetsförmedlingen handlar nu upp coacher. Det finns sen länge goda erfarenheter i den här vägen från både Trygghetsrådet, trygghetsstiftelsen och de senaste åren trygghetsfonden, som alla visar goda resultat.

Det i sig är inte förvånande. Den arbetslöse ges mer personligt stöd och man får hjälp redan innan varslen övergått i arbetslöshet.

Hur det går med arbetsförmedlingens variant återstår att se. Jag har redan hört talas om erfarna konsulter som tackar nej på grund av att de resurser som erbjuds är för dåliga. Det kostar att hålla hög kvalitet.

Dessutom måste man ha något att erbjuda. När arbetsmarknaden går ner i svart måste det innebära återupprustning av precis de studiemöjligheter som de borgerliga dragit ner på för att finansiera sina skattesänkningar. Än är det som presenteras alltför magert.

Socialdemokraterna presenterade i går ett ambitiöst alternativ där yrkesutbildning och vidareutbildning är viktiga inslag.

Man för åter fram idén om en kompetensförsäkring, ägd men inte självklart förvaltad av staten, där löntagarna genom arbetad tid betalar in rätt till studieledighet med ersättning. Till skillnad från 90-talets förslag om kompetenskonton blir de inte individuella utan alla med jobb betalar solidariskt åt varandra. Olika ersättning kan i stället bero på vad som studeras.

Delar av arbetsförmedlingen vill man stöpa om till en kompetensförmedling. Därmed säger man att det är fel att se arbetsförmedlingen som enbart en förmedling av arbeten.

Det kunde man möjligen tro i brinnande högkonjunktur. I krisen ser alla att det behövs mer än att förmedla jobb. Inte minst måste den som riskerar att slås ut nu, om några år ha den kompetens som krävs när pensionsavgångarna blir fler och fler.

I USA satsar Obama tre gånger så mycket som Roosevelt gjorde en gång i sin berömda New Deal. Här börjar de borgerliga åter härma sossarna. Men allt är för sent och för lite.

Mer läsning

Annons