Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolonial syn på inlandet

/

Annons

Jag botaniserar bland läsarkommentarerna som skickats till tidningen efter att Fredrik Reinfeldt stuckit ut bockfoten och meddelat sin inställning till uranbrytning. Långt ifrån alla är skeptiskt inställda. Vi behöver jobben, är ett återkommande argument, en storskalig gruvdrift skulle ge hundratals arbetstillfällen. Har vi råd att säga nej?

Visst behöver vi jobb – ge oss fängelset, låt oss behålla de utlokaliserade statliga verksamheterna, rusta upp vägnätet, ett av landets sämsta! Det finns mycket regeringen kan göra om den vill stärka länets tillväxtprofil utan att för den skull öppna för uranbrytning.

Men för borgerligheten handlar det inte om att ge hela landet samma utvecklingsmöjligheter. De ”intellektuella” näringarna – framtiden i det moderna kunskapssamhället – koncentreras till Mälardalen. Södra Sverige blir hela Sverige och allt norr därom en resursstation.

När Fredrik Reinfeldt talar om att gräva upp Norrlands inland påminner han om kolonialherren som med girig blick sveper över landskapet. Först ser han Stockholm, huvudort för centralstyret, lyfter han sedan huvudet ser han Norrland: naturresurser och skidbackar.

Finns det måhända något outnyttjat vattendrag som statsministern skulle vilja sätta spaden i?

Mer läsning

Annons