Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Olsson: Utanför­­­skapets tavla

/

Bevisningen mot den 22-årige huvudmannen i ett av de mest omfattande lokala klottermålen på flera år visas på videoprojektorn.

Annons

Åklagaren matar fram sida efter sida med bilder på nerklottrade portar, garagedörrar, trapphus, fasader, källarutrymmen. ”Har du skrivit det här?” Åklagaren nagelfar bilderna, stannar vid någon krumelur, vad betyder den där stjärnan? Till slut tappar jag koncentrationen och drömmer mig istället iväg till ett annat sammanhang: här är åklagare Stig Andersson en konstprefekt med glasögonen långt nere på näsryggen och vi på åhörarbänken är speciellt inbjudna till denna vernissage. Champagnen serveras i nätta kristallglas och medan bildspelet rullar avfyrar vi korta förnumstiga ”Mmm”, ”Jaha”, ”Fantastiskt!”.

Det är inte så långsökt som det låter.

I vintras medverkade den tidigare Konstfackstudenten NUG med sitt examensarbete vid en konstmässa i Stockholm. Det uppmärksammade arbetet bestod av en två minuter lång film där konstnären vandaliserar en tunnelbanevagn. Ett flertal gallerister och samlare blev så imponerade att de raskt bestämde sig för att köpa kopior av filmen.

Förutom en prestigefylld magisterexamen har NUG tjänat minst 75 000 kronor på sitt verk. Kanske är det lika mycket som 22-åringen i det stora klottermålet kommer åläggas att betala i saneringskostnader. Skillnaden är att här finns inga ambitioner på det konstnärliga området. Tjejer skär sig i armen och killar klottrar, berättar en polis utanför tingssalen.

Det går ganska enkelt att förstå den som slår någon på käften i affekt eller rånar en bank full med pengar, men för att förstå klottrets psykologi måste man ofta gå djupare. Tränger man bakom den sprayfärgade ytan hittar man inte sällan betydligt fler lager av ångest och frustration. Det är utanförskapets och det bortknarkade förståndets tavla som målas. Det är inte ett dugg vackert och ännu fulare blir det när man börjar skrapa lite på den nerklottrade fasadväggen.

Den åtalade 22-åringen medger visst klotter liksom innehav och bruk av narkotika.

Mer läsning

Annons