Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbsiffror snart på 90-talsnivåer

Hur hög är egentligen arbetslösheten? Frågan besvaras först om man blir överens om hur man ska mäta den saken. De borgerliga gjorde i valrörelsen stor sak av att socialdemokraterna mörkade arbetslösheten.

Annons

Det skedde ett valår där sysselsättningen närmast skenade. Jag är fortfarande förvånad över att den verklighetsbeskrivningen gick hem. Nu vet väljarna mer. Men visst kan man säga att arbetslöshetsstatistiken nu är tydligare genom att den som studerar och samtidigt söker och vill ha jobb räknas in i statistiken.

Fast inte ens det är en självklarhet. För den som studerar gör det väl även för att förkovra sig. En annan fördel med det nya sättet att räkna är att det blir gemensamt i hela Europa. Även om vi tycker att det är märkligt att räkna alla mellan 15 och 75 år.

Vad betyder då förändringen när arbetsförmedlingen varnar för en elvaprocentig arbetslöshet 2010? Det betyder att siffran är betydligt högre än den skulle ha varit med den gamla metoden.

Räknat på det tidigare sättet skulle dessa elva procent ha varit 8,6 procent. DN:s Johan Schück enar att det därför är en fråga om tycke och smak om man ska kalla detta för massarbetslöshet eller inte. Men det gjorde vi självklart i 90-talskrisen. Och vi bör göra det nu,

Det är inte helt lätt att med ändrade metoder räkna om i procent. Den statistik jag har visar att det då, när det var som värst 1994 fanns 566 000 arbetslösa. Nu väntas siffran gå upp till 520 000 arbetslösa. Massarbetslöshet är vad som väntar. Och regeringen är passiv.

Mer läsning

Annons