Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jll och trovärdigheten

Kritik riktas mot landstingsmajoriteten för att gå för mjukt fram med det sparpaket som förra året klubbades av landstingsfullmäktige.

Annons

Bakgrunden till sparbetinget var minskade skatteintäkter till följd av ökad arbetslöshet och en regering som prioriterat sänkt skatt före välfärd.

Den borgerliga oppositionen anklagar nu den politiska ledningen med Robert Uitto (S) i spetsen för att inte vidta tillräckliga krafttag för att nå en budget i balans. Varför driver ni inte igenom de kostnadsminskningar som är beslutade? Det är dags att visa politisk handlingskraft, fyller ÖP:s Centermärkta ledarsida i. Tomma tunnor skramlar som bekant mest. En opposition som inget annat vill än att marknadsanpassa och därmed avveckla det som är landstingspolitikens viktigaste uppgift – nämligen att prioritera var och hur vården ska bedrivas – går inte att ta på allvar.

Det är rimligt att kräva att landstingsmajoriteten genomdriver de besparingar de har föresatt sig att göra. Underskott har annars en förmåga att få surt efteråt. Men det förutsätter att man själv kan presentera ett trovärdigt alternativ.

En bärande tanke i det vårdvalssystem som regeringen tvingat fram och som landstingets borgerliga minoritet lutar sig mot är att den politiska nivån förminskas till en tandlös utbetalare.

I högerns Vårdjämtland ska det vara upp till marknaden att själv avgöra var marknaden ska verka. Fakturorna dras dock i vanlig ordning på skattsedeln. Att till kommersiella krafter överlåta makten att avgöra primärvårdens beskaffenhet – det är raka motsatsen till handlingskraft! Det är att avpollettera politiken och reducera vårt demokratiska inflytande över länets framtid.

Bara politiker som själva är beredda att uppträda som just politiker kan med trovärdigheten i behåll ställa krav på andra att agera i samma anda. KO

Mer läsning

Annons