Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämlikheten inom oss

/

Vetenskapsradion i Sveriges Radio berättar om nya forskarrön som visar att jämlikhet är en egenskap som inte kommer genom social inlärning utan finns naturligt kodad i vår hjärna.

Annons

om vanligt när det gäller människans ”rätta natur” – är vi goda eller onda, snälla eller dumma? – är det nog säkrast att ta uppgifterna med en nypa salt. Den som läst Lasse Bergs svindlade exposé över människans evolutionära utveckling, ”Gryning över Kalahari”, lär emellertid känna igen budskapet.

Det är inte egoism och snöd vinning som drivit mänskligheten framåt utan värnandet av kollektivet. När samlarna lämnade gruppen för att söka föda på savannen åt de inte upp maten direkt utan återförde och fördelade solidariskt inom gruppen.

De tidiga människorna var fredliga och lättjefulla varelser, ja, den mesta tiden ägnades faktiskt åt att ha kul, skoja och kackla i munnen på varandra. Det fanns dock beteenden som riskerade att slå sönder sammanhållningen och det var när individer agerade mot gruppens gemensamma bästa. Tjuv- och roffarmentalitet var ett av de få beteenden som kunde leda till uteslutning och i värsta fall våld.

Annan färsk forskning visar att människor i dagens moderna samhällen mår bra, fysisk och psykiskt, av jämlikhet. Och sambanden är universella, såväl fattiga som rika lever upp när skillnaderna mellan toppen och botten är (relativt) låga.

Nej, jag försöker inte leka vetenskapsman, jag samlar bara på vackra tankar.

foto: scanpix

Mer läsning

Annons