Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel går över gränsen

/
  • Gaza brinner igen. Genom massivt israeliskt övervåld tror sig de israeliska ledarna kunna kväsa de palestinier som lever i hopplöshet i det Gaza som måste betraktas som ett enda gigantiskt friluftsfängelse. De tror sig i varje fall kunna vinna väljare i det annalkande israeliska valet. Demokrati har en tydlig baksida när den i etniska konflikter utövas av en rädd befolkning som den israeliska.

Annons

Israel går mot val. Vad passar då bättre än ett rejält bombkrig som kan få rädda israeliska väljare att känna sympati för starka ledare – för ledare som inte drar sig för att utplåna fiender. Finns det då något hopp längre i Palestina och Israel? Barack Obama måste agera så fort han tillträder.

En dödad israel mot i skrivande stund 270 palestinier. Det där med proportionella svar ligger inte för Israel.

Gaza läggs i ruiner och den unga befolkning som är fängslad där ges ännu större anledning att ägna sig åt självmordsattacker mot Israel.

Varför sa då det Hamasstyrda Gaza upp eldupphöravtalet med Israel?

Kalkylerar de med att det väntade israeliska övervåldet ska få omvärlden att gripa in. Vi har sett sånt ske tidigare, inte minst i Kosovo där resultatet av serbiskt övervåld blev Natos bombkrig följt av dagens relativa självständighet. Fast det är inget som manar till efterföljd. Etniska konflikter löses inte med bombkrig, även om de kan ge förtrycket omvända förtecken där den förtryckte blir förtryckare.

Bombkrig kan inte lösa etniska konflikter men väl utplåna motståndare. Det är vad Israel försöker just nu i Gaza. Men då är det mer som om serbiskt flyg hade bombat Kosovo istället för att de blev bombade. Bombkrig är alltså ingen lösning. Det som krävs är att omvärlden talar klarspråk mot Israel. Att som FN kräva eldupphör är självklart.

Men att jämställa de båda parterna är felaktigt. Israels övervåld måste fördömas.

Spelar det då någon roll vem som vinner det israeliska valet i februari?

Vi vet vad högern står för i form av mer våld och uteblivna förhandlingar. Vad dagens mittenvänsterkoalition står för är lika tydligt just nu.

Att arbetarpartiets ledare, försvarsministern Ehud Barak, nu leder övervåldet borde leda till att detta parti till utesluts ur socialistinternationalen.

Men det viktiga nu är vad de skulle stå för i en fredsförhandling. Denna regering med avgående Olmert och nya kandidaten Livni står ännu för en tvåstatslösning på grund av deras rädsla för att judarna ska hamna i minoritet i en enstatslösning.

Tvåstatslösningen är ingen bra lösning i ett etniskt delat område. Men några alternativ till den formeln gives inte i dag i Palestina.

Och sanningen är att det israeliska valet inte avgör saken. Det gör istället USA:s agerande när det valet är klart. Med en ny president ges i alla fall ett hopp tills Obama visat sina kort. Men det är försvinnande litet hopp.

Mer läsning

Annons