Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integriteten, Ipred och FRA

/

Annons

I går meddelade den tidigare landshövdingen och moderate försvarsministern Anders Björck att han avsäger sig uppdraget som högste kontrollant över de svenska underrättelsetjänsterna. Anledningen är FRA-lagarna som Björck menar urholkar den personliga integriteten.

”Lagarna och den kontrollverksamhet man nu tänker sig främjar varken integriteten eller effektiviteten. Jag tror inte på de lösningar som har genomförts och de som nu skisseras från den 1 juli”, säger Björck till Svd.

Den gamla skolans moderater brukar inte vara sena att omfamna nya metoder för att bekämpa de mörka krafterna. Att måttet rågats till och med för Anders Björck är ytterligare ett bevis på regeringens dikeskörning i FRA-frågan.

Men det slutar inte med FRA. Nästa vecka väntas riksdagen rösta igenom den så kallade piratjägarlagen, Ipred. Med lagen på plats kommer film- och musikbolag att kunna begära ut IP-nummer för att spåra datoranvändare som laddat ner upphovrättsskyddat material utan att betala.

Det är i alla fall tanken, men i värsta fall kan lagen leda till rena utpressningssituationer. Av rädsla för att hamna i konflikt med kapitalstarka företag kapitulerar folk inför påtryckningarna trots att man har rena filer i hårddisken.

Hur bevisar man att grannen utan att meddela använt ens trådlösa nätverk för fildelning? Vågar den enskilde ta den striden i en rättssal mot en armé skivbolagsadvokater?

Den personliga integriteten är något som vi lätt tar för givet. Men FRA- och Ipredlagarna visar att övervakningssamhället inte bara är ett begrepp för litteraturen utan en reell risk.

Den nya teknikens möjligheter är inget alibi – varken för fildelare, terrorister eller kontrollstatens ingenjörer. Riksdag och regering måste värna vår privata sfär! KO

Annons