Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte utan min bonus

/

Annons

De flesta löntagare kommer aldrig i närheten av några bonusar. Man jobbar för den lön som står i anställningsavtalet, svårare än så är det inte. Gör man ett bra jobb får man en uppskattande kommentar i korridoren. De groteska bonusprogram som konstruerats för näringslivets toppskikt är verklighetsfrämmande – ni kan väl, precis som alla andra, jobba för era fasta löner!

Även forskningen säger samma sak: bonusar är ett trubbigt instrument för att belöna goda arbetsinsatser. Tvärtom menar forskarna att dessa extraersättningar kan ha en negativ effekt på företagen. En direktör som bara tänker på sin bonus kan göra ett sämre jobb än den direktör som arbetar långsiktigt för att utveckla företaget.

 

När opinionsinstitutet Demoskop intervjuar 1 000 personer om deras inställning till bonusar anser, lite överraskande, en knapp majoritet att olika bonussystem är bra. En förutsättning är dock att bonusarna har ett samband med direktörernas arbetsinsatser. Problemet i dag är ju att det inte finns något samband mellan prestation och bonus! Miljonerna betalas ut trots att företagen redovisar förluster eller kraftigt minskade vinster.

Hur ska då denna motsägelsefulla inställning förklaras? Jag tror att de har blivit ett slags dogm att det krävs bonusar för att direktörerna ska orka dra på sig kavajen. Får börs-vd:arna ingen bonus blir de griniga och vägrar kliva upp på morgonen och hotar att sticka utomlands. Ekonomin klarar sig bäst utan dessa prinssessor på ärten. Vad vi behöver nu och i framtiden är företagsledare som förmår att fästa blicken bortom nästa kvartalsrapport.

Mer läsning

Annons