Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte schysst

Annons

För två år sedan skärpte regeringen reglerna för arbetlösa. Nu förväntas man ta det jobb man blir anvisad, oavsett var i landet arbetet finns. Ansvaret ligger formellt på Arbetsförmedlingen att kräva flytt om ett lämpligt jobb finns på annan ort. Men det är inte så lätt som det låter. ”Det är livsavgörande frågor för den arbetssökande. Det är svårt att be någon bryta upp från sin familj”, säger Karin Ericsson, marknadschef vid Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har uppenbarligen större empati med de arbetslösas sociala situation än regeringen. Och för det får de kritik … Riksrevisionen riktar nämligen skarp kritik för att myndigheten inte ser till att arbetssökande vidgar de geografiska cirklarna i sitt jobbsökande. Och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin pratar om att införa sanktioner mot arbetslösa som struntar i de långväga jobbchanserna, kanske indragen a-kassa i två-tre dagar.

Att tvinga en 22-åring utan familj att ta ett jobb någon annanstans i Sverige är inget fel, det kan i vissa fall rent av vara karaktärsdanande! Men att splittra en småbarnsfamilj för att den ena familjeförsörjaren mist jobbet är inte schysst.

För övrigt tror jag inte att några dagar utan a-kassa skulle göra särskilt stor skillnad på en arbetslös pappa som finner en stor behållning i att dagligen hämta sina ungar från dagis.

KO

Annons