Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ensam

Annons

Alternativet att sparka partiledaren hade inte varit lättare. Då hade striden om vem som skulle bli ny partiledare tagit fart. Men alternativet att Håkan Juholt sitter kvar är förstås långt ifrån problemfritt. Juholts förtjänster är obestridliga. Jag har knappast upplevt en sådan positiv stämning i politiska sammanhang som den jag upplevde på Skönsbergs Folkets i Sundsvall i december under Juholts förlåtturné.

Han talade då inför sina egna, och det var sent på turnén, så det handlade inte mycket om förlåt. Han talade om att bekämpa de ökande klassklyftorna. Det gick verkligen hem. Håkan Juholt är en lysande talare och en mycket god debattör.

Frågan som oroar många är om han kan gå hem bland väljarna? Mitt svar är att det återstår att se. Men varför skulle det inte gå? Dagens opinionssiffror och förtroendemätningar görs i ett läge där klappjakten på honom inte liknar någonting jag sett i politiken. Och då har vi ändå upplevt hur Mona Sahlin tidigare behandlats av medierna.

Lika säkert är att det blir oändligt mycket svårare för Juholt att få väljarnas förtroende om uppslutningen från partitoppen ligger på dagens nivå, där man snarare lägger ut snubbeltråd på snubbeltråd.

När det är sagt så måste Juholt också ändra sig. Han tycks tro att det räcker med att ha partimedlemmarna med sig. Där ligger han redan bra till. Han måste skaffa sig fler rådgivare han kan lita på. Han måste förankra sina beslut i partistyrelse och riksdagsgrupp på ett annat sätt än hittills. Han kan inte längre agera som om han vore ensam om att forma politiken. Han måste se det positiva i att han faktiskt inte är ensam

Annons