Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet försvinner snabbt

/
  • I tisdags lekte barnen vid mjölsäckar som FN delar ut till de krigsdrabbade Gazaborna. På torsdagen sköt israeliska trupper sönder det väl utmärkta FN-förrådet. Det skedde under den korta vapenvila Israel själv utlyst.

Annons

Nej, det blev inget vapenstillestånd i går heller. Gazabornas helvete består än en tid. Någon gång tar kriget slut. Frågan är hur en fred ska kunna nås när också moderata palestinier tappar hoppet inför det israeliska övervåldet. Vem vill ens sätta sig vid förhandlingsbordet när den israeliska motsidan består av krigsförbrytare? Klart är att förhandlingar ändå är den enda möjligheten. Men de lär inte komma till stånd om inte USA:s nya president sätter press på Israel. Vågar vi hoppas på det? Nej, ändå hoppas jag.
Hanan Ashrawi, kristen palestinier och mycket respekterad fredsaktivist ända sen 70-talet, är chockad över våldet i Gaza.
Kvinnan som i förhandlingarna kring Osloavtalet blev den som öppnade många västerlänningars hjärtan inför palestiniernas sak säger nu, inför radioekots reporter, att hon nu inte vill tala med israeler än mindre träffa någon.
Hon tror inte längre att israelerna vill ha fred. Jag tänker inte klandra henne.
Människorättsaktivisten Mustafa Barghouti som 2004 ställde upp som presidentkandidat efter Yassir Arafats död säger till ekot att han är förbluffad över Israels brutalitet.
Han kallar Israel sjukt och rasistiskt och hänvisar till en opinionsmätning som visar att 91,5 procent av israelerna efter tre veckors krig stöder kriget.
Utökad apartheid
Inte heller han vill förhandla med dessa brottslingar, som han kallar israelerna. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har förhandlat i åratal. Det som åstadkommits är, säger han, fler vägspärrar, utökad apartheid och fler bosättningar på ockuperat land.
Jag tror att de två har rätt. Israel har gått över till ett tillstånd som närmast kan liknas vid apartheid.
Ser dem inte som människor
Israels befolkning har uppenbarligen i stor utsträckning intagit en hållning där motparten inte ses som människor. Finns det något sätt att gå vidare? Det finns bara ett. Se först till att vapnen tystnar.
Se till att Gazas gränser öppnas och att det inte längre liknar ett fängelse. Se till att ockupationen av Västbanken upphör efter förhandlingar där ingen part utesluts och där ömsesidigt erkännande är grunden för det avtal som sluts.
Hur kan då det internationella samfundet, som det brukar kallas, kunna bidra till detta?
Sanningen är att mycket lite kan göras. Splittringen bland palestinierna och i arabvärlden är ett stort problem i sig. Och även om fredsviljan inom EU är stark, så är det USA som har makt att påverka eftersom USA:s bidrag håller uppe både Israels ekonomi och än mer Israels krigsmakt.
Vågar vi vänta oss något bättre av president Obama? Ja, han kommer att tala med fler parter. Mycket mer vågar jag inte hoppas på. Ändå kan jag inte låta bli att hoppas på mycket mer. Obama tillträder på tisdag.

Annons