Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärta och hjärna i samverkan

/

Det finns inget bra svar på varför det har varit så vanligt med apatiska flyktingbarn i Sverige. Däremot var det inget unikt medicinskt tillstånd dessa barn uppvisade, utan en variant av en internationellt känd stressreaktion.

Annons

Rädda barnen går en färsk rapport igenom situationen för 33 apatiska barn som remitterades till vård 2001-2005. Av dessa har en majoritet utsatts för traumatiska upplevelser; antingen har barnen själva drabbats av våld och störningar under småbarnstiden eller så har de upplevt hur närstående farit illa, dödats eller våldtagits.
Rädda barnens rapport kommer säkert att anklagas för att vara ofullständig, men den ger oss likväl värdefull ledning: många av barnen har fruktansvärda upplever i bagaget och deras tillstånd överensstämmer med etablerade sjukdomssymtom.
Det är viktigt att vi lyckas skilja fakta från spekulation. En myt, som inte kunnat beläggas, är till exempel att barnen skulle ha blivit förgiftade av sina föräldrar.
Titt som tätt kommer det brev till ledarredaktionen med udden riktad mot flyktingbarn. Åk hem! Vi vill inte ha er här! Hata alla invandrare och riksdagspolitiker! kan det stå i breven.
Det är ledsamt att läsa, varifrån kommer allt detta hat? Hur är det möjligt att uppbåda en sådan vrede mot små barn som tvingats fly krig och förföljelse?
De apatiska flyktingbarnen, ja, alla flyktingbarn, förtjänar vår humanism och omtanke.
Barn ska stå i en särställning i såväl privata sammanhang som i relationen med det offentliga – barnets bästa ska alltid vara ledstjärnan. Ändå ser vi hur det offentliga misslyckas garantera flyktingbarnens trygghet.
Tanken när den nya utlänningslagen trädde i kraft vintern 2006 var att den skulle skapa en mer rättssäker ordning för asylsökande. Idén var god men har i praktiken fått helt absurda konsekvenser.
Tidigare i november berättade DN om en iransk kvinna som nyligen fått barn tillsammans med en svensk man. Nu tvingas kvinnan lämna sin familj för att åka tillbaka till Iran och söka svenskt uppehållstillstånd. Ärenden som innefattar barn ska hanteras med förtur, vilket kan betyda att den här processen "bara" tar ett halvår ...
Det finns andra exempel på utlänningslagens brutala effekter. I september fick en 16-årig pojke från Bagdad avslag på sin asylansökan, trots att han uppgivit att hans pappa kidnappats och modern tvingas flytta runt mellan släktingar och anhöriga.
Juristerna menar att de bara tolkar lagarna och ansvarig minister Tobias Billström menar att lagarna tolkas fel. Då finns det bara ett att göra: skriv om lagarna.
Svensk asylrätt ska inte bara vara rättssäker, den ska vara human också. Hjärna och hjärta i samverkan.

Annons