Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela havet stormar

/

För de flesta medborgare skulle vardagen fortskrida som vanligt även om arbetet havererade på Bokföringsnämnden eller Rymdstyrelsen.

Annons

Hos försäkringskassan finns det däremot litet utrymme för strul. F-kassan är ingen vanlig myndighet utan navet i hela socialförsäkringssystemet. Det måste således alltid fungera. Tiotusentals personer har dagligen kontakt med f-kassan i ärenden som spänner över de mest skiftande områden: bostadsbidrag, sjuk- ersättning, barnbidrag, adoptionsfrågor.

Ledarsidan har tidigare uppmärksammat f-kassans ekonomiska bekymmer och alla försenade utbetalningar. Det senare problemet har hanterats och delvis åtgärdats: numera får nio av tio sina utbetalningar inom 30 dagar vilket är den föreskrivna tidsgränsen.

Men internt är det verkligen hela havet stormar; en miljard fattas i årets budget och personalen vittnar om en dramatiskt försämrad arbetsmiljö. Många anställda anser inte att de klarar av sina arbetsuppgifter, hälften av alla unga vill lämna sina jobb.

Fackförbundet ST ger en mindre smickrande sammanfattning av läget: ”En gigantisk omorganisation, genomgripande förändringar av regler, ständig underbemanning och otillräckliga arbetsredskap”.

Försäkringskassan svävar emellertid inte fritt i det blå utan ryms inom socialdepartementets och statsrådets Cristina Husmark Pehrssons hägn. Hon måste nu ta krafttag för att bringa ordning i den akuta situationen. Men då krävs ett politiskt uppvaknande – det går inte att spara sig ur den här krisen!

Alla med någorlunda intakt verklighetsförankring förstår vad nya sparbeting skulle innebära för f-kassans möjligheter att göra ett fullgott arbete. Men det spelar ingen roll om alla andra förstår så länge inte regeringen förstår – det är nämligen bara de som har möjligheten att förändra.

KO

Mer läsning

Annons