Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här går det åt rätt håll

/
  • Enhälligt. Både SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä och ordförande Jytte Guteland omvaldes i går enhälligt av SSU:s kongress  i Uppsala. Foto: Scanpix

Annons

Ju fler vi är desto smartare blir vi. SSU:s omvalda ordförande Jytte Guteland uttrycker det väl. Det spelar roll hur många unga som engagerar sig. En av förutsättningarna är att organisationer som SSU inte bara består av personliga strider och politiska låsningar. Så det viktigaste Jytte Guteland kan bidra med är att få stridande fraktioner att hålla ihop. Ett enhälligt återval är ett kvitto på att det går åt rätt håll.

På SSU:s kongresser finns något som kallas ”röjare”. De flesta kommer från närområdet, i detta fall från Uppland. Men varje distrikt skickar också en röjare. Det ska synas på staden Uppsalas gator att SSU har kongress. Tydligast blir det nog ändå i kväll när uppsalaborna bjuds på ett uppträdande av artisten Timbuktu, som inte gör någon hemlighet av var han har sina värderingar.

SSU har förändrat mitt liv, sa en av dem till ordförande Guteland. Som kände igen sig.

Politik kan i sina bästa stunder vara omvälvande. Inte sällan växer självförtroendet hos de unga genom samvaron och det man lär sig. Och om SSU lyckas komma bort från personstrider och intriger så kommer många säkert att orka längre.

Därför är det en framgång att debatten på den här kongressen verkar föras på ett sätt som inte splittrar, även om åsikterna inte sällan skiljer sig åt. Det finns ju politiska motståndare som man med fördel kan sätta tänderna i istället. Ungdomsarbetslösheten blir den stora frågan inför valet, så mycket är klart.

Man kan fråga sig om målet om 10 000 medlemmar efter nästa års valrörelse kommer att nås. Men det handlar förstås en del om hur man prioriterar. Jytte Guteland som deltagit sen 90-talets mitt säger själv att man länge underskattat vikten av att organisera. För många har för länge tyckt att det är mer status i att bli politisk sekreterare i landets kommunhus, än att organisera ungdomar i SSU.

Nu görs försök att nå fler ungdomar via både fotboll och via nya tekniska hjälpmedel. Filma den skitiga skoltoaletten och skicka resultatet till kommunpolitikerna. Sätten är många, säger hon.

Utan SSU hade hon heller aldrig haft en aning om hur den ensamma mamman har det, eller hur det är i Arvidsjaur eller hur det är att ha flytt till Sverige.

I SSU finns som på få ställen i samhället en bredd av ungdomar från samhällets alla håll och skikt. Blir de sen fler så blir besluten ännu smartare.

Annons