Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll etniska strider i utlandet borta från svensk partipolitik

/
  • Värd att lyssna på. S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul varnar på goda grunder för att dra in etniska motsättningar mellan invandrare i svensk politik.  Foto: ULF PALM / SCANPIX

Hur ska en sosse i Sverige med turkisk bakgrund rösta i höstens val?

Annons

Sen de rödgröna med ett antal borgerliga riksdagsledamöters hjälp fått riksdagen att kalla 1915 års mord och fördrivningar av bland annat armenier i det Osmanska riket för ett folkmord, så är frågan inte helt lätt för den turk som har en annan syn på saken. Etniska motsättningar har en sprängkraft som alltför ofta underskattas. Det lärde vi oss inte minst vid Jugoslaviens sönderfall.

Jag är öppen för att händelserna kanske ska kallas folkmord. Men jag finner det meningslöst att slå fast det nära hundra år senare, rent felaktigt att låta Riksdagen ta över det som är historikernas uppgift, och nära nog farligt att göra det i ett läge där Turkiet och Armenien äntligen visat sig redo att överse med en fiendskap som går flera hundra år tillbaka i tiden.

Självklart bör också turkar i Sverige rösta Socialdemokratiskt. Men för det krävs nog att partiet nu lyssnar på det Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande. Nalin Pekgul var i Aktuellt på torsdagkvällen mycket tydlig i sitt budskap: Låt inte motsättningar mellan invandrargrupper i Sverige påverka svensk politik.

Det hon säger får extra tyngd eftersom hon själv är av kurdisk börd. Motsättningen mellan kurder och turkar är kanske inte lika gammal som den mot armenierna, i själva verket ingick kurdiska klaner i de trupper som fördrev armenier 1915, men sen den turkiska nationalstaten bildades har kurderna varit undertryckta. Självklart ska den motsättningen inte dras in i svensk politik på annat sätt än att svensk socialdemokrati tar ställning emot förtryck i dag, i den mån det fortsätter. I Turkiet har ju läget förbättrats de senaste åren.

Pekgul varnar också för att svenska partier, i ivern att ta emot invandrarpolitiker, visar för stort överseende med personer som inte står för att alla har samma värde.

Hon exemplifierar med islamister och det hot som judar i Malmö utsatts för i vinter. Alla partier måste se faran. Men det måste göras på ett sätt som inte hindrar invandrare från att göra en verkligt behövlig insats i partierna.

Annons