Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ha en bra resa!

/

När ni läser det här är Christer Fuglesang – förutsatt att inte Nasa dragit i nödbromsen – återigen uppe bland satelliterna och flaxar. Om jag är avis på honom? Inte för fem öre.

Annons

 Äventyrligheter där risken för en snabb hädanfärd är 1 på 75 försök håller jag mig gladeligen borta ifrån.

Eftersom detta är Fuglesangs andra rymdresa är det inte samma mediala ståhej som förra gången. Att dra till rymden är ju inte heller lika märkvärdigt som det en gång var; det är 23 år sedan Sovjetunionen skickade upp den första permanent bemannade rymdstationen Mir i omloppsbana. Destinationen för Christer Fuglesang och hans kollegor är den internationella rymdstationen där ett gäng astronauter fördriver vardagen med allehanda vetenskapliga försök. Verksamheten kostar förstås miljardbelopp. Bortkastade pengar?

Sverige bidrar årligen med några hundra miljoner till den europeiska rymdforskningen, i jämförelse med andra länder inga stora summor. Kanske är det fel tidpunkt att mitt i en svidande lågkonjunktur prata rymdanslag. Ja, det kan överhuvudtaget vara svårt att se den omedelbara nyttan av mänsklig närvaro i rymden. Men så är det med all slags grundforskning, den tar tid och vi vet inte på förhand vilka resultaten blir. För så är det det, nuförtiden åker vi inte till rymden för att det är häftigt utan för att bli klokare.

Och så länge vi ställer frågor som vi inte kan besvara och så länge det finns folk som accepterar oddsen 1 mot 75 kommer vi nog att fortsätta resa. Det är åtmistone min förhoppning. KO

Mer läsning

Annons