Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda tider

Annons

Krisen har både väntade och oväntade aspekter. Väntad är de borgerligas reaktion. När ungdomsarbetslösheten stiger ligger lösningen i att avskaffa lagen om anställningsskydd, las, (Centerpartiet) och att sänka ingångslöner. (Folkpartiet).

Enkla lösningar. Om nu lägre lön och mindre trygghet är vad folk vill ha. Vill Du konkurrera med lägre löner? Det var ju så moderaterna skulle skapa jobb. Krisen visar att den metoden inte biter.

Då är det nog rimligare att hoppas på den förändrade demografiska bilden. 2015 kommer 65-åringarna att vara 13000 fler än 18-åringarna. Då gäller det att det finns utbildade ersättare. Och redan 2012 är det fler som lämnar arbetsmarknaden än de som tillkommer.

Företagen oroar sig för kommande problem med rekryteringen, och ser detta som ännu en anledning att gå ifrån las. Själv ser jag larmet som överdrivet.

Jag ser fram emot den dag då löntagarna kan behandlas juste bara för att de annars väljer att jobba någon annanstans. I krisen ser vi istället hur en fabrik (Älvsjöhus i värmländska Vålberg) läggs ner för att företaget inte får säga upp de fackligt aktiva. Vi ser hur statliga Lagena säger upp anställda för att sedan återanställa dem som inhyrda arbetare. Här krävs nya regler som skyddar löntagarna.

I goda tider, när företagen har svårt att hitta folk, kan man ändå inte behandla folk så. Nu gäller det att få regler som håller även i sämre tider. Detta väntas, och bör, bli en viktig fråga i nästa avtalsrörelse.

Mer läsning

Annons