Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaza i bilder

/

Annons

En läsare påminner om att sanningen är det första som dör i krig. Eftersom de flesta journalister nekas tillträde till Gaza är det svårt att få en trovärdig bild av läget på marken. Hur behandlar till exempel de israeliska soldaterna civilbefolkningen? Gör man överhuvudtaget några försök att skona oskyldiga?

Över världen sprids nu i mejlform fruktansvärda bilder och skakande berättelser om situationen i Gaza. En del fotografier är så vidriga att det vrider sig i magen; en liten flicka lyfts upp ur ruinerna, kanske är det hennes pappa som håller den livlösa kroppen i sina armar. Flickans ena fot har slitits bort från benet. En annan bild visar två israeliska soldater som fotograferas av en tredje kollega när de poserar bakom en dödad palestinier.

Jag kan inte gå i god för bildernas autenticitet, sanningen är som sagt det första som dör i krig. Bilderna är emellertid mycket snarlika material som har kablats ut från Irak och Afghanistan via bloggar och lokala medier. Den här typen av krigsskildringar når sällan Aktuellts och Rapports kvällssändningar, men precis så här förjävligt är kriget. Människor förnedras, plågas och slits i stycken.

Krigsdöden är aldrig vacker, den överensstämmer aldrig med TT-telegrammens torftiga korrespondentprosa.

En av de två norska läkare som nyligen återvände hem efter elva intensiva dygn på Gazas största sjukhus vittnar om skadeverkningarna från Israels smarta bomber. ”Det är mycket allvarliga skador, eftersom bomberna har en våldsam sprängkraft. Ben slits av, de som är i närheten rivs itu, men det bildas inga splitter eftersom explosionen blir så het (...) Det är som om man hackas upp med en kniv”, säger Erik Fosse.

Det har tidigare avslöjats att Israel använt så kallade DIME-bomber i Gaza. Det finns farhågor att bomberna, som bland annat innehåller tungmetaller, kan orsaka cancer.

Erfarenheten säger att kriget inte tar slut bara för att eldarna har kvävts. På Balkan användes våldtäkten som ett sätt att för alltid brännmärka civil- befolkningen.

Bilderna på de massakrerade barnen i Gaza bränner sig fast på hornhinnan. Generalernas sofistikerade bomber efterlämnar utsläckta framtidsdrömmar och lukten av bränt kött. Vreden väller fram genom kroppen.

Annons