Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp på krigsstigen

/

När moderaterna bestämde sig för att försöka bli bättre socialdemokrater uppstod ett idémässigt vakuum på högerkanten. Vem ska nu försvara borgerliga kärnvärden? Efter en tids allmän förvirring börjar det bli tydligt att det är folkpartiet som tagit över förädlingen av den gamla moderata fåran.

Annons

I skolan ska det som bekant vara kadaverdisciplin och på Gotland borde det finnas militär.

”Det rätt svårt att tänka sig en säkerhetspolitisk kris i vår del av världen utan att Östersjön är en central arena. Då är det så med Gotland, att ett förlorat Gotland är väldigt svårt att återta”, förklarar partiledare Jan Björklund. Fast det är inte bara Gotland som återigen borde bestyckas: mönstra fler brigader, behåll ubåtarna i drift och återupprätta luftförsvaret av Stockholm. Sverige bör dessutom ha fortsatt höga ambitioner på internationella området.

Vadan denna nyupptäckta vurm för den svenska försvarsförmågan? Björklund motiverar sina upprustningstankar med Rysslands aggressioner mot den lilla grannen Georgien.

På en punkt finns det anledning att ge folkpartiet rätt. Vi måste ha en grundläggande förmåga att hävda våra gränser mot främmande stater. Det är liksom halva poängen med national- staten.

Men att Sverige ska rusta upp enligt Jan Björklunds modell och därmed tvingas höja försvarsanslagen är i bästa fall dumt och i värsta fall ren populism. Det mesta lutar tyvärr åt att folkpartiet försöker hitta ny luft under sina sargade vingar och då råkar det vara försvaret som erbjuder de bästa termikvindarna.

Regeringens hantering av försvarsfrågan är häpnadsväckande. Försvarsminister Tolgfors låter sig fjärrstyras av finansminister Borg medan utbildningsminister Björklund kör solorace i vänsterfilen.

Är det detta som kallas regeringsduglighet? Skulle inte tro det.

Mer läsning

Annons