Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvånad

Annons

Statsminister Fredrik

Reinfeldt (M) kommenterar gårdagens chockerande arbetslöshetssiffror från SCB med orden: jag är inte förvånad. Märkligt är att en regeringschef som bara kommenterar kommer undan så lätt och fortfarande kan peka på positiva opinionssiffror för sin egen person.

Sverige har 76 000 färre sysselsatta. Arbetslösheten ökar med nära två procent till åtta procent eller totalt 387000. Än så länge handlar det inte om så många av alla de varslade med fast anställning. Istället är det den stora gruppen med tillfälliga anställningar som redan nu märks i statistiken. Och det till ett antal som överraskade de flesta negativt.

Men Reinfeldt är inte förvånad. Å andra sidan gör han heller inget. Än svävar Reinfeldt visserligen på målet. Men under gårdagen tydde mycket på att det inte blir några nya pengar till kommunsektorn i år utan först under valåret 2010.

I så fall riskerar den öppna arbetslöshetskrisen i industrin att följas av en arbetslöshetskris också i kommunsektorn, där som bekant arbetsuppgifterna inte minskar bara för att det är kris i näringslivet.

Regeringen hänvisar till den sänkta arbetsgivaravgiften från i höstas. Men den skulle ju kompensera de frysta statsbidragen. Sen dess faller skattintäkterna som en sten, medan socialbidragen skjuter i höjden.

Socialdemokraten Thomas Östros har fog för sin utsaga från i går: De borgerliga partierna gick till val på att arbetslöshet var ett slöseri. Nu är det plötsligt ett slöseri att bekämpa arbetslösheten. Det är en oansvarig ekonomisk politik.              

Annons