Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föraktet mot de svaga

/

Annons

Vid årsskiftet utförsäkras 15 000 personer från sjukförsäkringen. Den där meningen skulle också kunna formuleras så här: Vid årsskiftet kommer 15 000 personer som varit sjuka att bli friska, för det har regeringen bestämt. Att dessa människor inte alls kommer att vara friska när det nya året rings in spelar ingen roll. Nu pratar vi inte medicin utan politik.

Förra året införde regeringen nya begränsningsregler i sjukförsäkringen, efter ett års sjukskrivning kan förlängning medges med maximalt 18 månader. För den som inte hinner bli frisk väntar därefter socialkontoret och ytterligare ett steg bort från arbetsmarknaden.

Det är förstås ohållbart att vältra över det ekonomiska ansvaret för de tiotusentals som väntas bli utförsäkrade de kommande åren på kommunerna. I regeringskansliet jobbar man därför med att hitta en försörjningsmodell för de människor som snart anses vara för friska för att vara sjuka. ”Vi får se vad som händer”, låter Socialdepartementet hälsa.

Regeringen måste alltså snabbt hitta en lösning på sitt egenskapade problem. Men låt oss gå tillbaka där vi började. Vad är det egentligen för människosyn som möjliggör en politik som definierar sjukdom i termer av återstående sjukdagar? Hur kan man få slut på sjukdagar om man alltjämt är sjuk? Det går bara inte ihop. Ja, a-kassan är också tidsbegränsad, men det är en omställningsförsäkring som (åtminstone i teorin) ska fungera som en brygga mellan två jobb. Men den som är sjuk kan inte ta vilket jobb som helst.

Att många blev inlåsta i förtidspension under Perssonregeringens år vid makten är inget argument för att nu ytterligare vrida om armen på en av samhällets svagaste grupper.

Att slänga ut sjuka från Försäkringskassan är ungefär lika dumt och obegripligt som att sparka ut en högstadieelev som inte klarar matematiken. Hinner du inte lära dig Pythagoras sats innan höstterminen är slut får du inte komma tillbaka efter jullovet! Det där sista var förresten inget tips, skolminister Björklund.

KO

foto: scanpix

Annons