Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast med Svarte Petter

/

Centerpartiet hänger på gärdsgården, en opinionsmätning från förra veckan visade 4,5 procent och det var innan debaclet med Vattenfall där Maud Olofsson gjorde det mesta fel.

Annons

Fast om tio månader kommer inte många att minnas Olofssons dribbel med det omdiskuterade avtalet som gör Vattenfall obegränsat ersättningsskyldig i händelse av en tysk reaktorolycka.

Så vilket blir då väljarnas bestående minne av Centerpartiets fyra år i regeringsställning? Som näringsminister kommer energipolitiken att förfölja Maud Olofsson ända fram till valdagen vare sig hon vill eller inte, och tro mig – det vill hon inte! Allra helst som många gamla centerväljare lär känna en betydande oro inför utvecklingen på området.

Tidigare fanns åtminstone ett borgerligt parti som kunde kanalisera kärnkraftskritiska högerväljares åsikter. Kärnkraften ska fasas ut i den takt som energiomställningen tillåter. Detta var Centerns linje – fram till februari i år då partiet gjorde upp med övriga regeringspartier om en ny energipolitisk inriktning. Olofssons allianskompisar har inte – till centerledarens stora olycka – varit sena att dra snabba växlar på uppgörelsen: statsministern har uttalat sig positivt om svensk uranbrytning, men längst har Jan Björklund dragit diskussionen. På Folkpartiets landsmöte beslutades i helgen att Sverige på sikt bör utöka antalet tillstånd för nya reaktorbyggen. Enligt regeringens energiöverenskommelse får endast dagens tio reaktorer bytas ut mot nya, men Folkpartiet vill alltså bygga ännu fler.

Vilket kort ska nu Maud Olofsson spela? Ser ut som att det som enda som återstår för centerledaren är Svarte Petter.

Mer läsning

Annons