Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigfluget på Vattudalsskolan

/

Annons

Det finns exempel på ungdomar som har uppsökt sjukvården med hjärtklappning och njursvikt och där det funnits energidrycker med i bilden. Därmed inte sagt att energidryckerna per definition är farliga. Frågan är väl snarast deras egentliga nytta. Ingen alls, menar somliga.

Det är möjligt att Anja Pärson eventuellt kan dra nytta av några munnar uppiggande innan hon kastar sig ut i backen. Men att 13–14-åriga pojkar och flickor ska bälga i sig stora mängder energidricka innan mattelektionen är ju bara dumheter.

Därför var det ett bra beslut av Vattudalsskolan i Strömsund att förbjuda elever från att konsumera energidrycker på skolans domäner. Dessutom har de lokala handlarna bestämt att införa en 18-årsgräns för dessa produkter.

Det finns säkert en del som anser beslutet vara ett intrång i elevernas självbestämmande. Men faktum är att bakgrunden till förbudet, vilket LT berättade i går, är att föräldrar har undrat hur skolan hanterar elevernas dryckesvanor. ”Vi märker att de som dricker blir stirriga och går upp och ner i sina prestationer”, säger Lars Rönnestrand, rektor på Vattudalsskolan.

Enligt reklamen ger energidrycken oss vingar. Det stämmer möjligen i den mån att produkterna har blivit en fluga i ungdomskretsar. Tack vare smart marknadsföring har tillverkarna lyckats skapa en större marknad än vad som egentligen är motiverat.

Det finns historier om ungdomar som druckit sig så beroende av energidryck att de utan ett regelbundet tillskott upplevt en onormal trötthet.

Skolan förväntas kunna sätta gränser även när gränsdragningarna är svåra. Ibland slutar gränssättandet i paternalistiskt övernit, som när man försöker tvinga elever att ta av sig kepsen inomhus. På Vattudalskolan har man emellertid fattat ett klokt beslut.

Annons