Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket viktigare än någonsin

Annons
"Det är så oerhört väsentligt att man fattar det här". Byggnads ombudsman i länet Kjell Carlsson pratar a-kassa på riktig svenska, om konsekvenserna av att stå utan försäkring när tiderna försämras.
Under hösten har tillväxten tvärnitat, och i den konjunkturkänsliga byggbranschen känner man direkt av nedgången. Det snickras mindre i Härjedalen, Åre, ja, hela länet.
Efter sol kommer regn, men när alla kurvor pekar uppåt är det lätt att strunta i regnkappan. De som står utan arbetslöshetsförsäkring i dessa tider ångrar sig säkert bittert. Detta är Kjell Carlssons poäng; konjunkturen går i vågor, man måste ha regnkappan nerpackad i alla väder.
Högerregeringens chockhöjning av a-kasse- avgiften spelar naturligtvis en avgörande roll, särskilt inom de underbetalda yrkesgrupperna. Men de som tog en kalkylerad risk och valde bort arbetslöshetsförsäkringen när solen fortfarande sken befinner sig nu på ett verkligt gungfly.
Det kommer att dröja länge innan vi har värkt ut den här krisen. Varslen är inte över, fler kommer att följa. Otryggheten och ovissheten kommer att tillta.
Kan den snabba konjunkturnedgången och de många varslen möjligen leda till en renässans för facken? Börjar de som valde att gå ur sina förbund eller de som aldrig anslöt sig att - sent omsider - inse fördelarna med a-kassa och medlemskap?
Under de 22 senaste månaderna har Byggnads tappat nästan 11 000 medlemmar. Flera förbund arbetar nu aktivt med värvningskampanjer, alla vet att fackets slagkraft står och faller med organisationsgraden.
Det är lättare stå utanför gemenskapen när solen skiner, men när det börjar tisslas om kommande varsel är det betydligt tryggare att stå tillsammans. Det finns inte mycket positivt att skriva om läget på arbetsmarknaden. Enda förhoppningen är väl att oron kan ge draghjälp åt medlemsvärvningen. Z

Mer läsning

Annons