Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett Schlaug mot blockpolitiken

Annons

Han försvann lite grann i den allmänna uppståndelsen efter regeringens stimulanspaket för fordonsindustrin. Och skulle man fråga Birger Schlaug var det nog ett tecken i tiden ...

Sverige behöver ett nytt parti, anser miljöpartiets tidigare språkrör, ”... ett parti fritt från blocklojalitet, som öppet och offensivt vågar ifrågasätta det allt mer vulgära konsumtions- och tillväxtsamhälle som socialistiska och borgerliga partier gemensamt skapat” (Svd, 11/12).

När miljöpartiet bildades tidigt 80-tal var det i protest mot blockpolitiken i allmänhet och riksdagens hantering av kärnkraftsfrågan i synnerhet. De gröna var en motkraft, ett tredje vägens alternativ. Partiet ville inte inordna sig på den traditionella höger-vänsterskalan, istället pratade man om kretsloppsekonomi och det ekologiskt hållbara samhället.

Men med tiden har de radikala kanterna slipats ner och mp är i dag ett pragmatiskt vänsterparti nära politikens mittfåra.

Språkrören Eriksson och Wetterstrand har nyligen ingått avtal med Mona Sahlin och Lars Ohly om att dela regeringsmakten vid en valseger 2010.

Det är lätt att förstå frustrationen från den gamla stammens miljöpartister. ”De två politiska block som nu cementerats utgör således poler på samma utvecklingsväg. Det finns något tragiskt i detta, något värderingsmässigt fattigt och djupt oroande”, skriver Birger Schlaug.

Det finns ett sympatiskt stråk i det gamla språkrörets argumentation. Sant är ju att vårt tänkande har isolerats runt konsumism och den ständiga jakten på ”större volymer”.

När vi pratar tillväxt sker det ofta utan hänsyn till miljö och kommande generationer. Skulle resten av världen anamma samma förbrukningstempo som Sverige och resten av den industrialiserade världen skulle vi behöva bygga nya jordklot.

Birger Schlaug har rätt, men slutsatsen blir ändå fel. Höger-vänsterdimensionen är nämligen fullt applicerbar på vår tids stora ödesfråga.

Så sent som i valrörelsen 2006 förklarade Fredrik Reinfeldt att miljön inte var en prioriterad fråga för alliansen. Nej, borgerliga regeringar prioriterar annorlunda. Skattesänkningar och lättnader för företagen skapar sammantaget en politik som leder mot just det Birger Schlaug varnar för: ett överbudssamhälle utan koll på hållbarhetsstämpeln. Högerns politik är ett race mot botten. Man kan inte förvänta sig att mindre statlig inblandning skulle underlätta den gröna omställningen. Lika lite som det snällt går att be smutsiga industrier och fartblinda konsumenter att lägga om sina vanor.

Det behövs statliga ingripanden; omfördelning av resurser och tuffare beskattning av miljöbovar.

Birger Schlaug ligger rätt i tiden, synd bara att han inte förmår skilja höger från vänster.

Annons