Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett politiskt sms

/

Arbetslösheten och socialbidragen ökade dramatiskt under 2009 – liksom sms-lånen.

Annons

Färsk statistik visar att 46 000 ansökningar om betalningsföreläggande för obetalda mobillån lämnades in till Kronofogden, en dramatisk ökning jämfört med året innan. I länet har de obetalda lånen ökat med 13 procent.

Små sociala bomber, nerstuckna i klassamhällets allt djupare sprickor. Ja, så skulle man kunna karaktärisera dessa lån. Enligt Kronofogden är det inte ovanligt att människor lånar för att betala andra krediter och räkningar. Tvärtemot vad man kunde tro handlar det alltså inte bara om dumstridig shopping utan om rent desperata åtgärder för att klara det basala: hyran, maten, barnens behov. Med ett tak på några tusenlappar och en aggressiv och manipulativ marknadsföring är sms-lånen perfekt utformade för att tillfälligt rädda fördärvade privatekonomier. Men inte sällan leder lånen till en ond spiral när gamla lån måste räddas med nya.

Regeringen har föreslagit lagändringar ämnade att försvåra den mobila utlåningen. Bland annat ska det krävas en mer omfattande kreditprövning från företagens sida och konsumenterna får möjlighet att ångra tagna lån. Man undrar emellertid vad en ångervecka har för effekt när pengarna ofta förbrukas så snart de kommit in på kontot. Man tar ju inte direkt sms-lån för att göra långsiktiga investeringar.

Lagändringarna kommer dessutom inte att träda i kraft förrän om tio månader varför vi kan förvänta oss tiotusentals nya betalningsförelägganden under året.

skärpt lagstiftning avhjälper inte heller själva grundproblemet, nämligen de växande klyftorna. Regeringen angriper sms-lånen med lagstiftning samtidigt som man fortsätter att överföra väldiga resurser från de fattigaste till rikaste. Det är som att agera pyroman och brandkår på samma gång.

Mer läsning

Annons