Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett miljöparti utan klassanalys

/

Språkrörsduon Eriksson/Wetterstrand presenterade i går sitt förslag till valmanifest, ett väl avvägt aktstycke adresserat till den moderna människan som har insett att elbil är framtidens melodi och som gärna spenderar delar av sin tilltagna månadslön på en servicetjänst eller två.

Annons

Miljöpartiet är det rödgröna högeralternativet, om den saken råder inga tvivel. Här är det inte de underbetalda kvinnorna som står i fokus utan den lättfotade storstadsväljaren som följer tidens strömmar. Och vad är mer angeläget än det överhängande klimathotet?

Av de nio punkter som förevisades på tisdagens DN debatt handlade fyra om klimatet: fördubbla andelen kollektivtrafik, bryt bensinberoendet med nya drivmedel, möjliggör för småskalig elproduktion, stimulera byggandet av energismarta bostäder – allt sammanfattat i en snajdig parafras på president Roosevelts stora reformprogram: Green New Deal.

Miljöpartiet satsar på det man är bäst på och ingen kan egentligen klandra dem. En valrörelse handlar till syvende och sist om röstmaximering.

Samtidigt undrar man hur MP:s ideologiskt strömlinjeformade framtoning (de radikala åtgärderna inom klimatområdet är tämligen riskfria; om några decennier kan Arktis vara isfritt på somrarna!) ska rymmas i det rödgröna projektet. När Peter Eriksson och Maria Wetterstrand nedtecknar sin framtidsvision behandlas överhuvudtaget inte frågor som omfördelning eller de progressiva skatternas betydelse för samhällets sammanhållning. Så där i förbifarten nämns att den bortre gräns i sjukförsäkringen som borgarna infört ska avskaffas.

Men var är beskeden om ersättningsnivåerna i a-kassan eller den offentliga sektor som under krisåren dränerats på anställda? Var är klassanalysen?

”Vi är engagerade och fast beslutna att i en rödgrön regering arbeta för en mer rättvis och hållbar värld”, skriver Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. En rättvis värld, ja visst, men hur skapar vi ett mer rättvist Sverige? Solceller och lågemissionsfönster i all ära, det räcker inte med en hållbar klimatpolitik, vi behöver också en politik som håller ihop landet. På den – helt avgörande – punkten håller inte MP måttet.

Miljöpartiet kommer att gå bra i höstens val, kanske blir det rent av rekordsiffror. Men även vid en rödgrön valframgång kommer det en morgondag när landet ska ledas.

Mona Sahlin borde boka in en helg med sina gröna vänner på Bommersvik.

Annons