Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stat bakom allt högre murar

Annons

De mest högljudda fanatikerna i Israel har krävt en bojkott av bokhyllan Billy och andra svenska varor sedan Aftonbladet ställt obehagliga men inte helt nya frågor om vad som händer med dödade palestiniers organ. Frågor som lätt hade kunnat besvaras genom att Israel tillåtit en internationell utredning av ryktena.

Idén om en bojkott är inte fel – men den bör naturligtvis vara ömsesidig. Det finns andra resmål än Israel, och citrusfrukter kan vi köpa från många andra länder. IKEA står stadigt på den småländska moränen och lär överleva den nuvarande högerextremistiska israeliska regeringen. Kanske också Israel i dess nuvarande skepnad.

Israel har, från att ha varit ett nybyggarsamhälle, utvecklats till en sofistikerad militärmakt som ockuperar, koloniserar och förtrycker ett annat folk och behandlar israeliska araber som andra klassens medborgare. Det är en ohållbar situation. Israelerna måste komma till ro med sina grannar och med världen, men den politiska utvecklingen i landet går tyvärr i rakt motsatt riktning.

Det handlar inte bara om en regering styrd av politiska och religiösa fundamentalister. Det handlar om en djupgående kris i det israeliska samhället, orsakad av årtionden av krig och nedbrytning av demokratiska och humanitära värderingar. Alltför få israeler gör sina röster hörda i ett samhälle som blir alltmer fientligt mot avvikande åsikter, inåt och utåt. Alltför få vågar gräva i Israels historia, krigen omges av nationell mystik, ytterst få kräver besked om vad ockuperande israeliska soldater företar sig, bara ett fåtal bryter den officiella och inofficiella censuren. En slöja dras över den israeliska statens handlande.

Det är mot den bakgrunden man ska se Israels angrepp på den svenska yttrandefriheten – det man inte värderar på hemmaplan, engagerar man sig naturligtvis inte för utomlands. Det är en tragedi att ett folk som så ofta stått i spetsen för politiska frihetsrörelser och självt lidit så mycket nu bygger allt högre allt högre murar mot omvärlden, bokstavligt och bildlikt.

Det hade inte behövt gå så illa. FN:s delningsplan från 1947, som gav judarna rätt till en del av det nuvarande Israel, var naturligtvis en produkt av den tidens koloniala tänkande och sådde fröet till den konflikt som skulle komma. Men den hade ändå kunnat fungera. Judar och araber hade kunnat leva sida vid sida, om viljan hade funnits. Men som utvecklingen visat, sträckte sig de judiska anspråken på utrymme mycket längre. Olika krig har fått legitimera nya fördrivningar av araber och nya israeliska bosättningar på ockuperad mark.

USA och Europa hade för länge sedan kunnat stoppa Israels framfart. Men Europa sitter fast i ett skuldtänkande gentemot judar som inte har någon relevans när det gäller staten Israel, och i USA vågar politikerna inte stöta sig med den mäktiga Israellobbyn. Den så kallade fredsprocessen har inte rört sig ur fläcken på många år och är bara en kuliss för önsketänkande politiker i väst.

Sverige har inte sedan Olof Palmes och Sten Anderssons dagar visat något engagemang för denna fråga, och ett svenskt ordförandeskap i EU gör varken till eller från så länge resten av EU inte vill stöta sig med israelerna och USA inte sätter ner foten.

En konsumentbojkott är inte mycket att komma med i det sammanhanget. Men det är i alla fall mer än vad våra regeringar gör. Res inte till Israel, sluta köpa israeliska apelsiner – och handla på IKEA!

Annons