Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig rysare

/

Utskrivningen av läkemedlet Tamiflu, som försvårar virusspridningen i kroppen, har ökat rejält under årets sex första månader.

Annons

Orsaken är den tilltagande oron för svininfluensan. Trots att myndigheterna gör sitt bästa för att kyla ned läget ser vi hur enskilda och företag börjar vidta egna åtgärder som i ett större samhällsperspektiv inte nödvändigtvis är de bästa. En omotiverad användning av Tamiflu kan medföra att viruset utvecklar resistens vilket kan orsaka stora besvär.

Det känns som att influensarädslan slagit an en existentiell sträng hos människor. Ovissheten, känslan av att inte ha kontroll över situationen är jobbig att hantera. Vi läser om den unga killen som nyligen flyttades till Karolinska sjukhuset i Stockholm för specialistvård med hjälp av en konstgjord lunga. Snabbt kommer följdfrågan i kvällstidningen: Hur många konstgjorda lungor finns det egentligen i Sverige? Vad händer om många behöver avancerade vårdinsatser? När oron tilltar är det lätt att blunda inför det faktum att statistik från övriga världen visar att endast tre–fem promille av alla insjuknade stött på allvarliga komplikationer.

Men även om vi tror att antalet dödsfall och allvarligt sjuka stannar på låga nivåer är det klart att hösten kommer att bjuda på en riktig rysare. Sverige är ett välorganiserat land, vi har pengarna, kompetensen, infrastrukturen och hjälpmedlen för att klara influensan bättre än många andra länder. Men vår kollektiva erfarenhet från stora prövningar är liten. Kanske är det därför som känslan av utsatthet plötsligt blivit så påtaglig.

 

Mer läsning

Annons