Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En obekväm sanning

Färre invånare och en åldrad befolkning krymper skatteunderlaget och ger mindre välfärd. Den här ekvationen är i längden omöjlig och alla vet om det.

Annons

 Men det är en obekväm sanning. Det finns en allmän beröringsångest inför länets framtid och överlevnad. Alla känner till de dystra utsikterna, men få vill ställa de obekväma frågorna. En som i alla fall gör ett försök är Håkan Olofsson från Gällö som på LT-debatt föreslår en ihopslagning av länets kommuner.

”Vad gör vi åt besparingskrav, minskad befolkning och en obefintlig framtidstro?” (26/5) Jo, anser Olofsson, samordna administrativa enheter och frigör resurser – resurser som skulle kunna användas till storkommunens huvuduppgift, nämligen producera välfärd.

Men demokratin då? Nej, jag tror inte på idén att låta en beslutande församling i Östersund styra hela Jämtland. Det finns faktiskt en poäng med att kunna springa på sin kommunpolitiker utanför mataffären i Svenstavik eller Systembolaget i Bräcke. Små kommuner har i den meningen ett demokratiskt överskott som vi ska försöka bevara.

Men det måste gå att samordna tjänstemannaavdelningar och annan administration utan att för den skull införa demokratisk stordrift. Man kan till exempel tänka sig lokalt valda nämnder som beslutar i frågor som beretts av centralt placerade tjänstemän. Men där är vi inte än. Inte på långa vägar.

Mer läsning

Annons