Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En löjesbetonad jobbpolitik

/

Centerpartiet går från klarhet till klarhet. Inför en jobbpeng som den arbetslöse fritt får disponera och reducera Arbetsförmedlingen till en upphandlare av privata jobbförmedlingstjänster.

Annons

 Vad är då vitsen med detta? Den centerpartistiska riksdagspolitikern Annie Johansson förklarar och man förstår varför partistrategerna inte lät partiledaren själv lansera det här förslaget. ”Jag har mött väldigt många frustrerade arbetssökande. Framför allt för att de inte har ett jobb, men också för att de bara har en aktör att vända sig till”, säger Annie Johansson till TT. En chokladkaka till den som fattar galoppen.

Skulle alltså fler jobbförmedlare skapa fler jobb? Får man 200 kronor om man kliper isär en 100-kronorssedel?

CenterIdén ligger emellertid väl i linje med resten av regeringens så kallade jobbpolitik, kännetecknad av enkla och naiva lösningar på svåra och dyra problem. Det är ju enligt regeringen inte utbudet, bristen på lediga arbeten, som är problemet utan att folk inte söker jobb med tillräckligt stor kraft. För att råda bot på detta har borgerligheten som bekant sänkt skatterna på arbete och sabbat a-kassan. Så att folk verkligen förstår vikten av att s ö k a jobb!

kruxet är alltjämt inte, vilket väldigt tusentals arbetslösa kan bekräfta, att det söks för få jobb utan att det inte finns tillräckligt många jobb i relation till hur många som vill ha ett jobb.

Tänk om Centern i stället fokuserade sina intellektuella resurser på grundproblemen. Hur skapar vi fler nya arbeten och stärker de arbetslösas kompetens? KO

Annons