Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En läskig problembeskrivning

/

Stödet för Sverigedemokraterna är en direkt konsekvens av de etablerade partiernas skräck för invandrarfrågan.

Annons

Så i stället för att hacka på SD – säg vad ni själva vill göra!

Det är lättare sagt än gjort, ty mellan SD och övriga partier ligger en avgrund – man pratar sällan om samma sak.

Vad har Barnen i Bullerbyn att göra med kommuner som vägrar ta emot flyktingar? Vad har halalslaktat kött i frysdiskarna att göra med att många invandrare upplever en systematisk diskriminering som arbetssökande? Vad har den stora fredliga muslimska majoriteten gemensamt med den lilla grupp islamister som förespråkar våld? Ingenting, förstås.

Astrid Lindgren har inget med integrationspolitiken att göra, det har däremot det faktum att bland andra Vellinge kommun sagt blankt nej till flyktingar samtidigt som Södertälje tagit emot tusentals.

Varför hör man aldrig Jimmie Åkesson adressera dessa frågor, diskrimineringen och de osolidariska kommunerna? Jo, det skulle fullständigt förstöra illusionen om invandrarna som roten till alla problem. Nej, skulden ligger nedärvd i den muslimska identiteten; ramadan, den halalslaktade kossan, moskéerna. Vi får aldrig acceptera den här problembeskrivningen, det vore att kapitulera för mörkerkrafterna.

Givetvis bär Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt ett ansvar för att integrationen inte har lyckats bättre. Liksom de bär ansvar för att klyftorna växer, elevernas matematikkunskaper försämras och svenska soldater krigar i Afghanistan. Men så är det med politiken och samhällslivet, det kan bara bli bättre. Vi är ofullkomliga.

Det viktiga är emellertid att vi aldrig tappar bort oss och glömmer våra grundläggande värderingar. Den positiva människosynen och allas lika värde.

Det är inte invandrarna som står mellan oss och paradiset.

Mer läsning

Annons