Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kris i repris

Skulle en spekulationsbubbla av den typ som orsakade börskraschen 1929 kunna inträffa igen? Frågan ställdes 1955 i ”Den stora börskraschen” av vänsterekonomen John Kenneth Galbraith.

Annons

Amerikaner födda 1908, depressionens unga, blev inte sällan vänster. Nu har vi svaret. Det är nästan förunderligt hur man känner igen detaljerna i dagens kris i repris. Till och med mega-bluffare av typ Bernie Madoff som nu försnillat 400 miljarder (!) hade sina motsvarigheter.

De som var i aktiv ålder på börserna 1929 är nu alla borta. Samtidigt har den nyliberalism som bidrog till både spekulationsbubblan och till att börskraschen förvandlades till depression, länge höjts till skyarna. När boken skrevs såg Galbraith stora möjligheter att slippa en upprepning. Han exemplifierar med hur förmögenhetsfördelningen jämnats ut sen 1929. Lönedelen av inkomsterna hade ökat på aktieägarnas bekostnad.

Han skriver att den vreda Gud som begåvat det kapitalistiska samhällssystemet med inneboende motsägelser var god nog att i efterhand skapa sociala reformer som, han skriver överraskande nog, stod i samklang med ett bättre fungerande ekonomiskt system.

Socialdemokrati kallar vi modellen. Men i USA har detta sociala skydd rivits ner sen dess i nyliberal iver. Och löntagarnas andel av inkomsterna har åter minskat. Nya bubblor kan säkert uppkomma. Det gäller att inte låta den bli till depression. I USA kan en sjukvårdsreform bidra. I Sverige gäller det att se till att välfärden inte raseras av en handfallen regering.

Mer läsning

Annons