Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågan omöjlig att mätta

Vården är inte en vara vilken som helst. Efterfrågan är närmast omöjlig att mätta. Därför ska inte akutsjukhus säljas ut.

Annons

Därför ska inte, även om upphandling av delar av primärvården har visat sig fungera, företag ges fri etableringsrätt. Ingen ska kunna ta för sig av skattepengarna utan att våra politiker har något att säga till om.

Inte heller patienterna kan ges fri tillgång till den gemensamma plånboken. För då blir det inte längre vård efter behov som gäller. Med det system de borgerliga nu förordar blir det i stället den enskildes plånbok som avgör. Mer om det härintill. När det är sagt så måste vården ändå följa med sin tid. Invanda rutiner måste kunna ändras.

För en lekman är det närmast obegripligt att vi fortfarande har läkarbrist. Hur ska vi förklara att så många som vill bli läkare får vänta och hoppas på turen, samtidigt som landstingen tvingas köpa in stafettläkare till fantasisummor. Sån makt kan väl inte läkarskrået ha ändå.

Desto mer glädjande är det att läsa om en förändring som rimligen bör gynna både vården och läkarna. På universitetssjukhuset Mas i Malmö har läkarna på intensivvårdsavdelningen övergett det gamla joursystemet för att i stället övergå till treskift av normalt industrisnitt.

Den uteblivna jourkostnaden innebar tolv nya läkartjänster. Samtidigt har dödligheten bland patienterna efter 30 dagar minskat från 17 till 11 procent. Patienterna får hjälp när de behöver, inte när doktorn kan. Det minskar nedsövningarna. Det passar kanske inte överallt. Men det låter värt att pröva på fler håll.

Annons