Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dosering

Annons

Det är en märklig värld vi lever i. Delar av Apoteket är på väg att privatiseras. För att genomföra avregleringen är den borgerliga regeringen beredd att öka kostnaderna för medborgarna med flera hundra miljoner. Det nya systemet är helt enkelt dyrare än dagens välfungerande monopol.

Fast monopolet utnyttjar inte alltid sitt kunnande och sin styrka fullt ut till kundernas bästa. En läsare gav i går ett exempel. Den som ska opereras ska nuförtiden för att hindra bakteriespridning själv köpa ett desinfektionsmedel på Apoteket. Patienten betalar. Det kan nog de flesta leva med om bara operationen genomförs.

Men om nu läget är sådant att alla ska köpa sitt eget medel, då borde väl Apoteket tillhandahålla doser som motsvarar sjukhusens krav på dusch kväll och morgon. Om man nu, som min läsare säger, istället måste köpa en förpackning på fyra doser så blir de i normalfallet över. Så ofta opererar sig inte svensken i gemen.

Grundproblemet ligger förmodligen inte på Apoteket utan hos tillverkaren. Men Apoteket borde se till att kunderna kan köpa förpackningar som motsvarar behovet.

Att sen priset blir betydligt dyrare per tvätt än vad sjukhusen betalar för motsvarande doser talar väl för att landstinget egentligen borde tillhandahålla det hela, som man på sina håll gjorde tidigare.

Det klagas på vården på sina håll. Mest gäller det att komma in, sen är de flesta nöjda. Men det är inte lätt att lösa problemet när vårdbehovet ska styra. Mer om det i huvudledaren.

Mer läsning

Annons