Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diverse noterat

Annons

Varför döps svenska flygplatser om till ”airport”? Ska det prompt heta ”airport” kan man tycka att det också är rimligt att hela namnet anglifieras: Are Ostersund Airport. Så kan vi låtsas att länets flygplats ligger i New Jersey ...

För övrigt tycker jag att det var långsökt att ändra namnet på Frösö flygplats – Åre fjällby ligger ju tio mil från flygplatsen!

Varför kallar man något för ett ”business center” när det handlar om ett helt vanligt kontor? Att personalchefen numera bär titeln HR-ansvarig (human recourses) är kanske bra när man ska kontakta kollegorna i Tyskland men det är knappast smidigt när Sonja, 75, vill klaga på företagets dåliga service.

Sedan en tid tillbaka finns en språklag som säger att alla ska kunna klara sig med svenska när de rör sig i offentliga miljöer. Svenska dagbladet rapporterar att ett antal fall nu ligger för avgörande hos justitieombudsmannen. Jag hoppas på fällande domar.

Vi har sett det i Burma, Kina och nu senast i Iran. Med mobilkameror dokumenteras de repressiva regimernas hänsynslösa metoder. Korta och skakiga videosnuttar på döda och sårade demonstranter har blivit den brutala diktaturens första kännetecken. Irans styre ska veta att vi ser dem – genom mobilens lins.

Som en konsekvens av det misslyckade attentatet på juldagen har flygbolag och luftfartsmyndigheter infört nya hårdare regler. Amerikanska resenärer berättar att kabinpersonal tvingat dem att sitta ner under hela flygningen och flera har nekats att gå på toaletten och dra filtar omkring sig.

Risken att en av al-Qaidas hantlangare ska spränga ett plan i luften är liten, men just nu känns det som att terroristerna, trots den felande sprängladdningen, vunnit en halv seger. För terrorism handlar inte bara om att skada och döda utan om att sprida skräck.

Annons