Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lyckas inte en gång till

Annons

Nyss var det tusenårsskifte. Tio år går förunderligt fort när man fått några år på nacken. 2010 är ändå efterlängtat. Jag hoppas på maktskifte i Sverige. Borgerligheten sätter i stället sitt hopp till att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) nu lämnat över ordförandeskapet i EU till Spanien, och på att han ska lyckas vända opinionen till valet i höst genom att synas mer hemma i Sverige.

Han gjorde ett första försök på nyårsafton genom en debattartikel i SvD. Uppenbarligen försöker han göra en favorit i repris. Här talas både om att välfärdens försvar går före bidragstagandet och om moderaterna som ”vår tids arbetarparti”. Han talar om att bryta utanförskapet och om ”Föregångslandet Sverige” – det som verkar bli moderaternas slogan inför valet.

Säga vad man vill om svensk inrikespolitik. Jag förstår inte dem som hävdar att skillnaderna mellan partierna är små. Fast det är sant att parollerna ibland liknar varandra. Sålunda talar Socialdemokraterna nu om Sverige som Möjligheternas land.

I kampen om slogans av den typen vinns inga väljare som jag ser det. Däremot bör Socialdemokraterna ha goda möjligheter att tillbakavisa den moderata propagandan i sak. Den här gången vet nämligen väljarna vad Moderaternas kamp mot ”utanförskapet” innebär i form av försämrat socialt skyddsnät, alltså sämre välfärd. Nu är det inte teori längre. Sänkta eller helt uteblivna ersättningar drabbar hårt i ett läge där arbetslösheten stiger snabbt.

Och precis som sjukdom är det något som de flesta förstår kan drabba alla. Det är därför vi behöver ett skyddsnät som inte alls är ett utanförskap utan ett sätt att bli kvar i ett innanförskap, även för den som drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Nu vet vi att Moderaternas tal om utanförskap bara var den vanliga ursäkten för deras skattesänkningar. Reinfeldt får svårt att upprepa valsegern från 2006.

”Jag förstår inte dem som hävdar att skillnaderna mellan partierna är små.

Annons