Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om tro

Annons

Jag vill minnas att moderatledare Reinfeldt inte är med i kyrkan och inte är troende. Men det är något med Fredrik Reinfeldts sätt att resonera som ändå för tankarna till en troende som säger; ”jag har valt att tro”. Då är det svårt att bryta argument.

Men vad tror då statsminister Reinfeldt på? I ekots lördagsintervju framställer Reinfeldt fortfarande det hans nybildade allians överenskom 2004 som det recept som ska föra Sverige vidare. Reinfeldt kallar det arbetslinje. Men i realiteten är det samma gamla moderata recept som alltid. Skattesänkningar är lösningen i goda som dåliga tider, i överhettning och i djupaste kris. Det handlar om tro.

Det närmaste han kom en självkritisk hållning var resonemanget om alla som lämnat a-kassan. Men några större förändringar var han inte beredd att göra. A-kasseavgiften ska exempelvis fortfarande användas till att hålla nere lönerna i exportindustrin, medan de i mer skyddade positioner ska få lägre avgifter.

Att arbetslösa får en dålig ersättning trots att de sägs upp på grund av omständigheter som inte har med lokala företag och insatser att göra, ville han heller inte göra något åt. Alla de som saknar a-kassa och får 5000 kronor efter skatt får också leva vidare på den summan.

Men frågan är om inte den väntade pensionssänkningen 2010, då den så kallade bromsen slår till i pensionssystemet, blir hans svåraste problem inför valet.

Skattesänkningar är fortfarande det som ska lösa problemen, eller i alla fall vinna valet åt Reinfeldt. Verkligheten är en annan. Se huvudledaren.

Mer läsning

Annons