Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hade inte behövt gå så här illa

/

Annons

Tio år går kvickt och våra egna liv ändras kanske inte så mycket. Men på det globala planet hinner det hända mycket som påverkar oss, på gott och ont. I det västerländska perspektiv som vi svenskar oftast betraktar utvecklingen var det mest dåliga nyheter under det senaste decenniet, och de flesta och mest ödesdigra kom från USA. Därmed inte sagt att USA bär hela skulden för marknadskrascher, krig och terrorismens spridning i världen. Men det är svårt att peka ut någon annat land som mer ansvarigt för det som gick snett under 00-talet.  

Det som slår en så här efteråt är hur lätt historiens gång kunde ha tagit en annan vändning.

Anta att de spektakulära attentaten den elfte september 2001 hade misslyckats, vilket de rimligtvis borde ha gjort. Om FBI lyssnat på alla varningar hade attentatsmännen inte ens kommit till flygplatserna. Hade säkerhetskontrollerna varit alerta, hade de inte kommit ombord. Ombord kunde de ha stoppats av besättningar och passagerare. Och så vidare. Anta att det hela stannat vid några dramatiska nödlandningar, eller kanske en enstaka krasch i havet. Hade vi då fått ett ”krig mot terrorismen”, en vänsterländsk invasion av två muslimska länder och en massa nya terrorister?

Anta att de amerikanska myndigheterna klarat av att ordna ett korrekt presidentval 2000 och att demokraten Al Gore med en beprövad och sansad stab av medarbetare från Clintontiden hade styrt USA den efter september 2001.

Eller anta att den kloke och försiktige Colin Powell låtit sig övertalas att ställa upp som republikanernas presidentkandidat och vunnit valet 2000, i stället för den oerfarne och klent begåvade George W Bush med sina neokonservativa rådgivare och vice president från rustningsindustrin? Hade USA då förklarat ideologiskt ochreligiöst krig mot den muslimska världen och invaderat Afghanistan och Irak? Hade USA då vänt FN och folkrätten ryggen och blivit en fritt opererande dynamitard i världen?

Hade en demokratisk administration i USA nonchalerat finansskandalerna i början på 00-talet (Enron, WorldCom) som pekade fram mot finanskraschen i slutet av årtiondet? Hade man låtit avregleringarna rulla på och hade man fortsatt stoppa in folk från Wall Street i de övervakande organen? Hade man låtit girigheten styra och de ekonomiska klyftorna växa på det sätt som skedde under Bushs styre? Hade man låtit oljeslukandet fortsätta och avfärdat de tidiga varningarna om en kommande klimatkatastrof som vetenskapliga spekulationer?

Hade man låtit infrastrukturen förfalla på det sätt som ledde till översvämningskatastrofen i New Orleans 2005? Ingen vet med säkerhet, men de som tycker att det är meningslöst att gå och rösta borde ha fått en tankeställare. Valet av Obama 2008 tyder på att åtminstone amerikaner lärt sig av läxan.

Europa drogs alltför lättvindigt med i det amerikanska korståget och de ekonomiska utsvävningarna och förlorade värdefulla år. Kanske också sin tidigare framträdande plats i en värld vars karta håller på att ritas om. Vrider man på klotet upptäcker man en rad länder som också berörts av terrorism och finanskrascher, men som ändå satt full fart framåt under det nya årtusendets första tioår. Hundratals miljoner människor har lyfts ur fattigdom i Asien och Latinamerika. Till och med Afrika börjar uppvisa framsteg. Friheten är överlag större än för tio år sedan.

Här i Sverige får vi uppleva att en liten kinesisk bilfabrikant köper vår nationalklenod Volvo och att ett statsägt GM i USA blåser ut ljuset för Saab. Vem kunde tro det för tio år sedan?  

Annons