Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att lära av misstagen

/
  • Riksbankschef Stefan Ingves förespråkar nu striktare bankregleringar.   Foto: CHRISTINE OLSSON/SCANPIX

Tiotalet förstörde 1900-talet. Det mekaniserade krigets vansinne slog sönder nationer och sociala band. Ur kaos föddes demokratin, men också nazism, kommunism och med det nya krig.

Annons

 

Men innan kriget bröt ut levde hoppet hos många. Äntligen skulle också de fattiga få del av de rikedomar som skapades i det moderna industrisamhället. Nationalismen förstörde sen allt. Ingen kraft kunde stå emot nationalismens flodvåg som ledde till kriget.

Efter det andra världskriget gick det bättre. Det är svårt att se problemen innan de blir akuta. Det är svårt att organisera så länge det mesta ser ut att peka rätt.

Nu inleds ett nytt tiotal. Vapnen är ännu farligare. Risken för nya bakslag är stora. Men det finns tecken som tyder på att det går att lära av tidigare historiska misstag. Kapitalismens yttersta misslyckande – finanskrisen gick inte att undvika. Så länge allt såg ut att gå bra fanns ingen stark opionion för förändring av den otyglade kapitalismen. Nu ser ändå finanskrisen ut att ha parerats genom en resolut insats av världsledare från främst USA, Storbritannien och Kina.

Det viktiga för 2010 är att se till att hasardekonomin sätts under övervakning. Vi kan förstås inte ha en ordning där stater och riksbanker till enorma kostnader räddar privata bankirer som snabbt återgår till sitt normala bonusjagande så fort de akuta problemen är över.

Vi behöver stärkta kapitalkrav och stärkta krav på bankernas likviditet. Kriser i en bank riskerar annars att snabbt sprida sig till andra banker. Förstärkt övervakning av kreditrisker behövs också på både nationell och övernationell nivå.

Riksbankschefen Stefan Ingves vill (DN nyårsafton) skärpa Riksbankens verktyg så att de mer liknar vad Finansinspektionen kan göra mot enskilda finansföretag. Någon myndighet måste ha mandat att se till helheten när exempelvis huspriserna skenar på det sätt som skett under 2000-talets första decennium då småhuspriserna ökat med 110 procent.

Förslag som dessa både låter och är tekniska och svårbegripliga. För att stödja den riktningen måste en tydlig politisk kritik formuleras. För till finanskrisens mest svårförklarade politiska konsekvenser är att, USA undantaget, den politiska högern så här långt har dragit fördel av den i opionionen.

En del beror på att EU-ledarna faktiskt följt folkopinionen till vänster i exempelvis kritiken mot bonusraseriet och förslaget om en Tobinskatt, en skatt på finansiella transaktioner.

Socialdemokraterna däremot, har så här långt inte varit tillräckligt tydliga i kritiken av den oreglerade marknadsekonomin.

Svante Säwén

Annons