Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns alternativ

På onsdagen framkom att ett antal kända socialdemokrater själva utnyttjar avdragsrätten för hushållsnära tjänster.

Annons

Det är förstås upprörande – att individer med väl tilltagna inkomster ska få fönsterputsningen rabatterad av dig och mig och alla andra. ”Avslöjandet” om S-politikernas städtjänster bekräftar bara vad vi tidigare har sagt: detta är en reform som i första hand riktar sig till samhällets högre skikt. Självklart har Jan Eliasson, Ylva Johansson och Göran Persson samma rätt att göra avdrag som resten av befolkningen. Lika självklart är att de ska betala fullpris.

Regeringens strategi i kampen om avdragsrätten är att anklaga Socialdemokraterna för att med berått mod vilja beröva tusentals människor deras anställningar. Fredrik Reinfeldt pratar om oppositionens ”jobbförstörande” politik. För regeringen däremot handlar rut-avdraget om att i en svår tid tillgripa alla till buds stående medel för att få fler i arbete.

Ursäkta, men jag tror faktiskt inte att folk hyser särskilt stort förtroende för Fredrik Reinfeldts jobblinje längre. Jag tror snarast att människor blir oroliga när statsministern nämner ordet ”jobb”. Ty numera vet vi vad som döljer sig bakom den förment välvilliga fasaden. När statsministern pratar om fler i arbete är det dags för sjuka, arbetslösa, pensionärer och offentliganställda att ta betäckning under borden.

Notan för regeringens jobbexperiment skickas konsekvent till samhällets svagaste och mest behövande. Rut- avdraget är inget undantag. En miljard kronor i den kommunala hemtjänsten skulle göra stor skillnad. KO

Annons