Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir hårt nästa gång

/

Den stora överraskningen är förstås Piratpartiet. Nästa är folkpartiet och Marit Paulsen. Vänsterpartiets tillbakagång var mer väntad, liksom miljöpartiets framgång.

Annons

Socialdemokraterna och moderaterna håller sina mandat. Det ser i skrivande stund att kunna bli det viktigaste resultatet av gårdagens EU-val. De borgerliga blir faktiskt något större än de rödgröna.

Men som förövning till nästa års riksdagsval är allt vi lärt oss av gårdagen att det blir en hård kamp då också.

Vi kan misstänka att allt medieljus nu kommer att hamna på Piratpartiet som tar ett av de svenska mandaten i Europaparlamentet. Inte för att de kommer att kunna påverka speciellt mycket.

Men som oftast i mediebevakningen av EU så beskrivs oftast det udda och avvikande.

I den meningen kan jag tycka att väljarna är lite lurade. Men det är rimligen bättre att folk röstar och försöker påverka än att de ger upp och struntar i att rösta. Många av de unga som nu röstat på Piratpartiet har förhoppningsvis lärt sig en god vana. Fast risken är förstås lika stor att de kommer att avstå nästa gång om de inte ser resultat.

I inrikespolitiken lär vi få se många politiska piruetter för att försöka vad så många ungdomar försöker säga med frågor om fildelning och personlig integritet.

Brist på resultat är annars vad som på goda grunder drabbat junilistan som inte fått mycket uträttat i Bryssel och Strasbourg.

Sverigedemokraterna får inget mandat. Det är förstås mycket positivt. Kanske är det en effekt av att valdeltagandet faktiskt ökade en hel del.

Socialdemokraterna tappar inte den här gången. Men det går inte att komma ifrån att de stora partierna har väldigt svårt att få väljarna med sig i EU-valet.

Valet 2004 betecknades med rätta som en liten katastrof. Nu får socialdemokraterna i opposition nöja sig med glädjen att möjligen slå den siffran knappt. Och de rödgröna blir alltså mindre än de borgerliga. Sant är att det är viktigt för nästa års valkamp att moderaterna går dåligt.

Verkligheten lär hinna i kapp de båda moderaterna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg till dess.

Men det är bra att de på detta sätt tas ned från de höga piedestaler där diverse opinionsmätningar placerat dem tidigare.

Mer läsning

Annons