Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev inget nytt Neapel

/

Annons

Nej, Sveriges Venedig hann inte förvandlas till ett svenskt Neapel. Sopstrejken fick ett snabbt slut. Det kan alla glädjas åt. Vi har ingen anledning att försvara vilda strejker. Men vi har all anledning att försvara arbetare som utsätts för lönesänkningar och överutnyttjande. Vi har därtill anledning att säga nej till kommunala upphandlingar där den enda affärsidén är att sänka arbetarnas löner.

Ytligt sett började det hela i fredags. Ett 100-tal renhållningsarbetare i Stockholm la ner sitt arbete i protest mot att ett nytt lönesystem skulle ge lägre löner. Arbetarna krävde i stället bibehållna ackord med ett tak för hur mycket arbete som kan läggas på var och en varje dag. Det handlar om ett yrke där få i dag uppnår pensionsåldern.

Men det började snarare med en upphandling där Stockholms borgerligt styrda kommun valde det lägsta anbudet. Företaget, prisat från näringslivshåll, men enligt SvD också känt för att ha arbetat med svarta pengar, hade uppenbarligen som affärsidé att få anbudet att gå ihop genom lönesänkningar.

Strejken fortsatte på måndagen med att arbetarna stämdes inför arbetsdomstolen på 4 000 kronor var. I går avblåstes så strejken. Hotet om stämning drogs tillbaka och arbetarna anser sig ha fått garantier för stora förändringar från företagets sida när strejken väl är över och förhandlingar kan inledas.

Till detta säger facket, Transport, att kommunen nu lovat att titta på upphandlingarna. Något man tidigare sagt blankt nej till. Det kostar på att styra en stad när den börjar likna sopbergens Neapel. Vilda strejker går i princip emot arbetarrörelsens långsiktiga intressen eftersom arbetsfred är vad arbetsgivarparten får i utbyte mot kollektivavtal.

Samtidigt måste motståndet någon gång få komma till ytan. I ett läge där upphandlingar ses som ett mirakelmedel för att få ner kostnaderna, så måste både anställda och allmänhet få reagera när den enda affärsidén blir lönesänkningar.

Min åsikt är att renhållningsarbetare ska tjäna bra.

Och det faktum att man i Stockholms innerstad tjänar bättre än på andra håll i landet är väl inte konstigare än att det ser ut så i många branscher. De har därtill ett många gånger slitsamt yrke. Det finns annat än lägsta pris att titta på när kommuner upphandlar.

Annons