Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är regeringen som ska bedriva regionalpolitik, inte Kriminalvården

/

Ett sätt för regeringar att dämpa krisers negativa effekter är att tidigarelägga och snabbstarta redan planerade projekt. Det kan handla om alltifrån vägbyggen till fängelser.

Annons

Ett klartecken för fängelset i Torvalla skulle bli en kraftig injektion för länsekonomin, det handlar om hundratals arbetstillfällen, först under byggfasen och sedan i den dagliga driften.

Trots att inga spadtag tagits har fängelset – pappersprodukten – kostat skattebetalarna åtminstone 150 miljoner. Allt är således väl förberett, vid ett byggbeslut skulle arbetet kunna starta med några veckors varsel.

Från politiskt håll är det dock kalla handen. Justitieminister Beatrice Ask hälsar att bollen ligger hos Kriminalvården – pengarna finns, det är bara börja bygga. Men några öronmärkta medel till fängelset i Östersund finns inte, däremot har Kriminalvården planerat för ett flertal fängelsebyggen varav Torvallaanstalten är ett.

Det verkar helt allvarligt nödvändigt att påminna justitieminister Beatrice Ask: Det är faktiskt regeringen som ska bedriva regionalpolitik inte Kriminalvården! Saknar borgerligheten viljan att skapa gynnsamma förutsättningar för hela landets utveckling, ja, men säg det då!

Det var Socialdemokraterna som beslutade att bygga Verksmoanstalten. Syftet är välkänt, länet skulle kompenseras för de förlorade jobben i samband med garnisonsnedläggningen. Vad har då hänt sedan regeringsskiftet för tre år sedan? Arbetslivsinstitutet har gått i graven, Glesbygdsverket, ITPS och delar av Nutek har slagits ihop och nyligen kom beskedet att huvudkontoret för Statens institut för kommunikationsanalys flyttas från Östersund till Stockholm. Mot den bakgrunden är det kanske inte så förvånande att regeringen nu ser ut att vända länet ryggen ytterligare en gång.

Mer läsning

Annons